Business Internaţional

Miliardarul rus Roman Abramovici a anulat fuziunea Iukos-Sibneft

11.12.2003, 00:00 19

Miliardarul rus Roman Abramovici a decis anularea fuziunii dintre companiile petroliere Iukos si Sibneft, cea mai ampla operatiune de acest fel din istoria corporatista a Rusiei, care ar fi condus la formarea celui de-al patrulea mare producator de petrol din lume, informeaza Financial Times.
Potrivit unor surse apropiate firmei Sibneft, principalii actionari ai celor doua mai companii au convenit "desfacerea" fuziunii care avusese deja loc.
In acest fel, Sibneft - compania lui Abramovici - devine libera sa incheie tranzactii cu grupurile petroliere internationale interesate de oportunitatile din Rusia.
O serie de analisti considera ca Sibneft este o investitie mai sigura pentru companiile straine, fata de concurentul sau, din cauza incertitudinii care planeaza asupra situatiei fostului presedinte si director executiv al Iukos, Mihail Hodorkovski.
ExxonMobil, liderul mondial al industriei petroliere, se numara printre potentialii investitori si exista informatii ca ar avea relatii apropiate cu Roman Abramovici.
Separarea celor doua companii rusesti a inlaturat obstacolele financiare pe care le-ar fi presupus o eventuala investitie din partea ChevronTexaco, concurentul mai mic al ExxonMobil. Ambii producatori americani ar fi dorit sa preia o participatie la capitalul societatii IukosSibneft.
La rindul sau, grupul energetic francez Total, care era considerat cel mai posibil partener pentru Sibneft inainte de anuntul privind fuziunea cu Iukos, in aprilie, continua sa urmareasca evolutia industriei petroliere din Rusia.
Surse apropiate Iukos au declarat ca administratia nu a fost informata in mod oficial de decizia anularii fuziunii, dar ca exista semnale privind esecul tranzactiei cu o valoare de peste 11 miliarde de dolari.
Decizia lui Abramovici reprezinta rezultatul direct al atacurilor administratiei de la Kremlin asupra companiei Iukos si al arestarii lui Mihail Hodorkovski, principalul sau actionar.
Pentru anularea fuziunii, oligarhul rus trebuie sa ramburseze lichiditati de trei miliarde de dolari pe care le-a incasat deja in schimbul participatiei sale la Sibneft, de 92%.
Operatiunea mai prevede si o sanctiune de un miliard de dolari impusa companiei care se retrage fara motiv, dar sursele citate au precizat ca aceasta nu va mai fi achitata.
Surse din cadrul Iukos estimeaza ca procedura de anulare a fuziunii se va prelungi pe parcursul a cel putin trei luni, din cauza chestiunilor tehnice complexe.
Saptamina trecuta, Ministerul Finantelor din Rusia a anuntat ca grupul petrolier Iukos ii datoreaza echivalentul a cinci miliarde de dolari, reprezentind suma aferenta impozitelor si amenzilor neplatite din perioada 1998-2003.
Actiunile Iukos au incheiat sedinta de marti in scadere cu 4,6%, la un pret de 10,20 dolari. Operatorii bursieri preconizeaza o noua scadere a cotatiei, in urmatoarele saptamini, daca fuziunea va fi intr-adevar anulata.



Raid la Menatep
Retragerea Sibneft sporeste gradul de vulnerabilitate al Iukos in fata atacurilor politice. Reprezentantii fiscului rus au perchezitionat birourile moscovite ale Menatep St Petersburg, divizia bancara a grupului Menatep, care detine 61% din capitalul Iukos. Autoritatile au confiscat o serie de documente contabile si fiscale care contineau informatii referitoare la modul in care grupul si-a platit taxele in perioada 2002-2001.



Oligarhii trebuie sa plateasca chirii
Partidul nationalist rus, Mama Rusia, ce a obtinut aproximativ 9% din sufragiile alegatorilor in alegerile ce au avut loc in urma cu cateva zile, a gasit un mod inedit de a promova egalitarismul si echitatea sociala. Partidul a propus ca exploatatorii de resurse naturale, majoritatea dintre ei oligarhi, ce au pus mana pe bogatiile statului in urma privatizarilor de dupa 1990, sa plateasca o "chirie" de 50 de milioane de dolari pentru faptul ca utilizeaza si valorifica bogatiile tarii. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO