Business Internaţional

Miliardarul rus Deripaska cumpara un ofertant al Chrysler

14.05.2007, 14:10 12

O companie controlata de miliardarul rus Oleg Deripaska va investi aproximativ 1,54 miliarde de dolari in Magna International, o companie canadiana producatoare de componente auto care opereaza si in sectorul asamblarii de automobile, care incearca sa achizitioneze Chrysler, relateaza Financial Times.
Russian Machines, care detine o participatie in cadrul Gaz Group, a doua mare companie din sectorul rus al automobilelor, va achizitiona in mod indirect 20 de milioane de actiuni clasa A ale Magna, au anuntat oficialii companiei canadiene si cei ai grupului Basic Element, detinut de Deripaska.
Oficialii Magna au declarat ca investitiile realizate de compania controlata de Deripaska vor ajuta grupul canadian sa-si accelereze eforturile strategice de valorificare a oportunitatilor de dezvoltare din Rusia si pe alte piete si vor alinia participatiile Russian Machines si Stronach Trust, actionarul majoritar al Magna din cadrul companiei.
Un nou holding canadian va include participatiile din cadrul Magna detinute de Stronach Trust, Russian Machines, si anumiti directori care sunt si membri ai echipei de management a Magna. Magna isi va avea in continuare sediul in Canada, actiunile sale fiind listate pe bursele din Toronto si New York.
Rusia inregistreaza unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare a pietei de automobile din lume, volumul vanzarilor realizate anul trecut ridicandu-se la 2 milioane de unitati, in crestere cu 20% fata de anul anterior.
"Parteneriatul nostru va accelera ritmul de dezvoltare inregistrat de compania Magna in Rusia si in tarile din jurul acesteia, piete care dupa parerea noastra ne ofera oportunitati semnificative de crestere", a declarat Frank Stronach, presedinte al Magna.
Magna concureaza cu cel putin doua fonduri de investitii in cursa pentru achizitia Chrysler, divizia americana a DaimlerChrysler care se confrunta cu pierderi.
Presedintele Magna a confirmat recent faptul ca Onex, fondul canadian de investitii, este partenerul sau in cadrul ofertei pentru Chrysler, adaugand ca oferta depaseste valoarea de 4,5 miliarde de dolari.
Magna este un producator important de componente auto si asambleaza automobile pentru DaimlerChrysler, BMW si General Motors in cadrul unei fabrici din Austria.
Gaz a respins in trecut zvonurile ca ar fi interesata sa achizitioneze Chrysler. Reducerile masive de personal si o "rearanjare" a portofoliului de produse concentrata prea mult pe autovehiculele mari au generat pierderi in cadrul diviziei americane a DaimlerChrysler.
DaimlerChrysler a declarat ca analizeaza "toate optiunile" pe care le are cu privire la viitorul acestei divizii. Chrysler isi reduce capacitatile si isi reface modelele ca parte a unui program de redresare menit sa o readuca pe profit.
Don Walker si Siegfried Wolf, codirectori executivi ai Magna, urmeaza sa discute pe marginea ofertei venite din partea companiei controlate de miliardarul rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO