Business Internaţional

Masurile de redresare economica readuc optimismul pe burse

06.01.2009, 19:32 15

Bursele europene si-au continuat evolutia pozitiva din ultimele cinci sedinte de tranzactionare, dupa ce eforturile guvernamentale menite sa reinvie economia au pus intr-un con de umbra evaporarea increderii consumatorilor in Marea Britanie, scrie Bloomberg. Actiunile companiilor listate la bursele asiatice nu au cunoscut variatii semnificative ale preturilor.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o revenire de 17% dupa 21 noiembrie, pe fondul speculatiilor investitorilor potrivit carora presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, va reusi sa stimuleze cea mai importanta economie a lumii prin reduceri fiscale si prin cel mai mare proiect investitional din sectorul infrastructurii din 1950 pana astazi.
Dow Jones Stoxx 600 se apreciase cu 2% la jumatatea sedintei de tranzactionare de la Londra, intrand in a sasea zi de crestere. Si indicii nationali au inregistrat evolutii pozitive: in Germania DAX a urcat cu 1,52%, in Franta CAC 40 a crescut cu 1,20%, iar in Anglia FTSE 100 s-a apreciat cu 1,24%. In Asia insa, indicele MSCI Asia Pacific a cunoscut o depreciere usoara, de 0,1%.
"Actiunile par sa cunoasca o revenire usoara, ce poate avea efect pozitiv asupra increderii investitorilor", a declarat Roger Nightingale, strateg la Pointon York din Londra. "Ceea ce conteaza in acest moment este directia de actiune a Fed si a bancilor centrale. Pana acum ele au creat lichiditatea pentru sistem."
In conditiile in care recesiunea se adanceste, iar rata somajului creste, increderea consumatorilor in Marea Britanie a atins o valoare record, cea mai slaba din decembrie 2004, potrivit Nationwide Building Society.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO