Masurile de redresare economica readuc optimismul pe burse

Autor: Cristina Rosca 06.01.2009

Bursele europene si-au continuat evolutia pozitiva din ultimele cinci sedinte de tranzactionare, dupa ce eforturile guvernamentale menite sa reinvie economia au pus intr-un con de umbra evaporarea increderii consumatorilor in Marea Britanie, scrie Bloomberg. Actiunile companiilor listate la bursele asiatice nu au cunoscut variatii semnificative ale preturilor.

Indicele european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o revenire de 17% dupa 21 noiembrie, pe fondul speculatiilor investitorilor potrivit carora presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, va reusi sa stimuleze cea mai importanta economie a lumii prin reduceri fiscale si prin cel mai mare proiect investitional din sectorul infrastructurii din 1950 pana astazi.
Dow Jones Stoxx 600 se apreciase cu 2% la jumatatea sedintei de tranzactionare de la Londra, intrand in a sasea zi de crestere. Si indicii nationali au inregistrat evolutii pozitive: in Germania DAX a urcat cu 1,52%, in Franta CAC 40 a crescut cu 1,20%, iar in Anglia FTSE 100 s-a apreciat cu 1,24%. In Asia insa, indicele MSCI Asia Pacific a cunoscut o depreciere usoara, de 0,1%.
"Actiunile par sa cunoasca o revenire usoara, ce poate avea efect pozitiv asupra increderii investitorilor", a declarat Roger Nightingale, strateg la Pointon York din Londra. "Ceea ce conteaza in acest moment este directia de actiune a Fed si a bancilor centrale. Pana acum ele au creat lichiditatea pentru sistem."
In conditiile in care recesiunea se adanceste, iar rata somajului creste, increderea consumatorilor in Marea Britanie a atins o valoare record, cea mai slaba din decembrie 2004, potrivit Nationwide Building Society.