Business Internaţional

Marii creditori isi vor sustine in continuare diviziile din Ungaria

21.05.2009, 18:14 18

Cele mai mari banci cu actionariat privat din Ungaria au promis sa isi continue activitatea din aceasta tara si sa suplimenteze capitalul necesar pentru a face fata celei mai grave recesiuni din ultimii 18 ani, potrivit Comisiei Europene si Fondului Monetar International, scrie Bloomberg.
Bancile occidentale s-au aratat dispuse sa isi sustina filialele din Ungaria, a carei economie este macinata de cea mai grava recesiune din ultimii 18 ani.
Bayerische Landesbank, Erste Group, Intesa SanPaolo, KBC, Raiffeisen International si UniCredit Bank Austria si-au reiterat colectiv angajamentul fata de acest stat la o intalnire ce s-a desfasurat la Bruxelles, potrivit FMI si Comisiei Europene, cele doua organisme care au prezidat intalnirea.
"Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si totodata in interesul Ungariei ca toti sa reconfirmam, de o maniera coordonata, angajamentul nostru de a mentine in picioare activitatea noastra din Ungaria", potrivit unei declaratii comune emise de banci.
Ungaria a fost primul stat din Uniunea Europeana care a primit un credit de la FMI anul trecut, imprumut ce a impiedicat statul sa intre in incapacitate de plata a datoriilor sale externe.
Cele 20 mld. euro au venit sa ajute statul sa evite un faliment national, dupa ce investitorii au iesit in numar mare din Europa de Est, iar creditele au secat.
"Aceste angajamente ale bancilor, impreuna cu pachetul financiar acordat de Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala, menit sa echilibreze balanta de plati a statului si implementat de la inceputul lunii noiembrie, vor ajuta sistemul bancar ungar sa atenueze intensitatea crizei, sa intareasca increderea investitorilor si sa readuca economia pe crestere", potrivit aceleiasi declaratii.
Guvernul se asteapta ca economia sa se contracte cu 6,7% in acest an, dupa ce exporturile s-au prabusit. Banca centrala a avertizat ca portofoliile creditelor neperformante ar putea afecta profiturile bancilor.
Grupul celor sase banci a anuntat insa ca "toate bancile din Ungaria au o stare financiara buna".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO