Business Internaţional

Lupta pentru ABN Amro are efecte negative in buzunarele actionarilor Royal Bank of Scotland

18.07.2007, 15:03 18

Hotararea directorului executiv al Royal Bank of Scotland (RBS), Fred Goodwin, de a realiza cea mai mare preluare din domeniul bancar i-a costat deja pe actionarii bancii peste 6,6 miliarde de dolari (4,85 miliarde de euro), iar lupta inca nu s-a terminat, scrie Bloomberg.
Goodwin, care a realizat achizitii de peste 60 de miliarde de dolari (44,12 miliarde de euro) din 2000 incoace, nu a reusit sa convinga investitorii ca oferta de 97 de miliarde de dolari (71,3 miliarde de euro) pentru preluarea ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, va face profitul sa creasca suficient de repede pentru a sustine un trend ascendent al actiunilor bancii.
Actiunile Royal Bank of Scotland au scazut cu peste 5% de cand a fost facuta publica oferta pentru ABN Amro, cu aproape trei luni in urma. Goodwin estimeaza ca tranzactia ar implica cheltuieli de fuziune de 5,2 miliarde de dolari (3,82 de miliarde de euro), care ar reduce profitul timp de doi ani.
"Inca nu suntem convinsi ca aceasta este cea mai buna intrebuintare a capitalului actionarilor", a spus Robert Talbut, sef de investitii la Royal London Asset Management, cu active de 62 de miliarde de dolari (45,6 miliarde de euro), care detine si actiuni ale RBS. "Riscul in materie de achizitii a tras in jos pretul actiunilor RBS in ultimii ani."
Royal Bank of Scotland, cea de-a doua banca din Marea Britanie ca marime, si Barclays, cu sediul in Londra, concureaza pentru preluarea ABN Amro, cu sediul la Amsterdam, in cea mai mare lupta data vreodata in sectorul bancar.
Goodwin a petrecut ultimii sapte ani dezvoltand banca prin achizitii, inclusiv prin cumpararea National Westminster Bank din Londra, pentru 48 de miliarde de dolari (35,3 miliarde de euro), in martie 2000.
Oferta pentru ABN Amro a aparut la numai o luna dupa ce Goodwin declarase ca va mai lua in considerare doar achizitii de completare in Statele Unite.
"Piata l-a avertizat sa nu faca prea multe achizitii", a spus Alan Beaney, care administreaza aproximativ un miliard de lire sterline (1,47 de miliarde de euro) la Principal Investment Management din Sevenoaks, Anglia.
Goodwin a spus in intrevederea cu Comisia de Comert a Statelor Unite din 27 iunie ca ratarea unei oferte pentru ABN Amro era "de neconceput".
"Cu siguranta, am fost criticati pentru ca am facut achizitii si am pus dezvoltarea in fata profiturilor pe termen scurt", a spus atunci Goodwin, in varsta de 48 de ani. "Dar eu consider ca datoria mea si a consiliului este sa punem prosperitatea organizatiei mai presus de profiturile pe termen scurt."
Cumpararea ABN Amro ar reduce castigurile estimate pe actiune ale Royal Bank of Scotland cu 15 % in 2008, in corelatie cu venituri si reduceri de cheltuieli de 859 de milioane de dolari (631,75 milioane de euro).
Oferta RBS are ca obiectiv banca LaSalle, cu sediul la Chicago, divizia americana a ABN Amro. LaSalle ar spori afacerile RBS din domeniul imprumuturilor comerciale si i-ar permite companiei scotiene sa ii depaseasca pe cei de la J.P. Morgan Chase si sa devina cea mai mare banca din Chicago. LaSalle detine 14% din conturile din Chicago.
Divizia Charter One a Royal Bank of Scotland detine doar 2,8%, conform datelor stranse de Federal Deposit Insurance.
Oficialii Royal Bank au declarat ca LaSalle ar creste profitul companiei cu 1,1 miliarde de dolari (809 milioane de euro) pana in 2010. Castigurile RBS din Statele Unite au stagnat anul trecut la 3,2 miliarde de dolari (2,35 miliarde de euro).
In Statele Unite a fost realizat aproximativ un sfert din profitul brut al Royal Bank of Scotland in 2006. Profitul net al bancii a crescut anul trecut cu 15%, pana la 6,2 miliarde de lire sterline (9,16 miliarde de euro), sustinute de imprumuturile acordate companiilor.
Royal Bank, avandu-i ca parteneri pe Banco Santander si Fortis, vrea sa preia ABN Amro, condusa de Rijkman Groenink. Santander, care are sediul la 350 de kilometri nord de Madrid, vrea diviziile ABN Amro din America Latina si din Italia, iar Fortis, cu sediile la Bruxelles si la Utrecht, in Olanda, tinteste afacerea de administrare de capital si banca olandeza pentru consumatori.
LaSalle i-ar permite lui Goodwin sa isi echilibreze divizia sa de retail banking, ale carei baze au fost puse in 1988, la cumpararea Citizens Financial, cu mai multe imprumuturi comerciale.
Oferta pentru ABN Amro "a fost structurata si construita, gandita, schitata, oricum doriti sa ii spuneti, in jurul includerii LaSalle", a spus Goodwin la o conferinta din Londra, pe 29 mai.
Chiar si cu trecutul sau neclar din Statele Unite, RBS s-a descurcat mai bine decat rivala sa britanica HSBC Holdings, ale carei castiguri din SUA au scazut cu 27%, pana la 3,6 miliarde de dolari (2,64 miliarde de euro) anul trecut, din cauza unor pierderi legate de ipoteci.
Barclays, cea de-a treia banca britanica,
si-a vandut diviziile pentru consumatori din Statele Unite catre Bank of New York in urma cu 15 ani. "Retail bankingul din Statele Unite nu este o prioritate pentru noi", a spus Robert Diamond, presedintele Barclays. "LaSalle este o banca grozava, dar nu ar fi fost potrivita pentru noi."
Barclays a oferit 63,3 miliarde de euro pentru ABN Amro, mai putin decat cele 71 de miliarde de euro pe care le-a oferit RBS, impreuna cu Santander si Fortis. LaSalle, care a fost cumparata de ABN Amro in 1979 pentru 82 milioane de dolari (60,30 milioane de euro), a fost fondata in 1927, sub denumirea de Banca Nationala a Constructorilor din Chicago. Numele a fost schimbat in 1940, cand s-a mutat pe Strada LaSalle din cartierul financiar. Acum are 411 sucursale si active de 125 de miliarde de dolari (91,9 miliarde de euro). Este cea de-a
13-a banca din America de Nord ca marime, cea de-a doua din Chicago, iar din punctul de vedere al activelor, este prima din statul Michigan. Goodwin este apreciat de analisti pentru capacitatea sa de a reduce cheltuielile. Dupa preluarea ostila a NatWest, el si-a indeplinit obiectivele de reducere a cheltuielilor mai repede decat prevazuse, disponibilizand 18.000 de angajati si ajutand RBS sa obtina cel mai bun raport intre venituri si cheltuieli dintre primele cinci banci britanice.
"El este, la baza, un bun afacerist", a spus Antony Broadbent, un analist londonez la Sanford C. Bernstein. "Asta le da investitorilor increderea ca poate reduce drastic cheltuielile la o banca pe care o cumpara".
Provocarea lui Goodwin este sa faca achizitiile sale din Statele Unite sa mearga la fel de bine ca preluarea NatWest, a spus David Dodds, analist la SVM Asset Management din Edinburgh.
"Experienta din Statele Unite nu a fost nici pe departe atat de imbucuratoare ca cea de la NatWest."
Profitul net pe cel de-al doilea semestru al lui 2006 al diviziei Citizens Financial a RBS a scazut cu 6,6%, pana la 770 de milioane de lire sterline (1,13 miliarde de euro), nereusind sa ajunga la cele 803 milioane de lire sterline (1,18 miliarde de euro) estimate de cinci analisti intervievati de Bloomberg. Profitul a fost afectat de aplatizarea curbei de productie a Statelor Unite, care a micsorat distanta dintre cheltuielile de imprumuturi pe termen scurt si dobanzile pe termen lung, au declarat cei de la RBS. Dolarul, care s-a depreciat in ultimul an in raport cu euro, a limitat si el castigurile din cel de-al doilea semestru, a declarat Goodwin in martie.
Castigurile nete ale LaSalle au scazut cu 10% in 2006, pana la 1,2 miliarde de dolari (882 de milioane de euro). Castigurile totale ale bancilor din SUA vor creste cu 6% anul acesta, sub cresterea de 7% din Europa si de 11% din Asia, dupa estimarile IBES International.
"Piata a fost intotdeauna speriata de faptul ca RBS va face o achizitie mare in Statele Unite, care sa le ofere o putere de acoperire nationala", a spus Julian Chillingworth, managerul unui fond de 21 de miliarde de dolari (15,44 miliarde de euro) la Rathbone Brothers, cu sediul la Londra. "Am dori sa vedem o imbunatatire" in ceea ce priveste castigurile din SUA in urmatoarele 18 luni, a spus Chillingworth.
Oficialii Royal Bank of Scotland au declarat in iunie ca depozitele si imprumuturile catre persoane fizice sunt inca mici in prima jumatate a lui 2007. "Inca este mult de lucru la divizia Citizens", a spus Goodwin.
"Daca as fi in locul lui Fred Goodwin, as vinde divizia din Statele Unite", a spus Sandy Chen, analist la Panmure Gordon & Co, care a urmarit actiunile RBS in ultimii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO