Business Internaţional

Londra, locul de munca preferat de absolventii MBA

07.09.2006, 19:12 77

Un absolvent de MBA la marile scoli de business din Europa si Statele Unite poate castiga inca din primul an un salariu de peste 100.000 de dolari/an.
Un vechi proverb britanic spune ca strazile Londrei sunt pavate cu aur. Anul acesta absolventii MBA (Masters of Business Administration) din intreaga Europa spera sa isi gaseasca viitoarea slujba in una din companiile londoneze, titreaza Financial Times.
Sectorul financiar al Londrei atrage cei mai buni si mai inteligenti absoventi ai acestui an. Salariile de inceput pentru absolventii London Business School (LBS), care vor lucra in sectorul financiar, se vor ridica la 58.000 de lire sterline (105.000 de dolari) anual, impreuna cu bonusuri de pana la 20.000 de lire sterline in afara salariului si prime anuale care vor depinde de performata firmei.
Aceleasi beneficii le au si absolventii IESE din Barcelona.
"Salariile celor care vor face o cariera in bancile de investitii vor fi de aproximativ 100.000 de euro (125.000 de dolari). Pentru noi, Londra este cea care ofera cele mai mari salarii", potrivit lui Alex Herrera, director al Departamentului de Orientare in Cariera a Studentilor de la IESE.
"La ISEA, in apropiere de Paris, a fost un an incredibil pentru recrutari de noi absolventi, in special in sectorul financiar unde numarul celor inscrisi a crescut cu 10% datorita Londrei", a spus Claire LeCoq, director al departamentului de consiliere.
"In tot sectorul bancilor de investitii al Europei, recrutarea de absolventi MBA a crescut in mod semnificativ. In comparatie cu anul trecut, rata angajarilor de absolventi MBA a crescut cu o medie de intre 30 si 50%. Insa desi Goldman Sachs recruteaza absolventi de MBA pentru Londra, Zurich si Frankfurt, majoritatea angajarilor sunt pentru biroul din Londra", a spus Alison Trauttmansdorff, sefa departamentului recrutarilor de absolventi pentru Europa de la Goldman Sachs.
Thiri Mon este doar unul dintre sutele de absolventi care au fost atrasi de mirajul capitalei Angliei. Originara din Myanmar, fosta Burma, Mon a absolvit LBS anul acesta. In momentul de fata se gandeste daca sa accepte o oferta de munca pe care a primit-o din partea celor de la Morgan Stanley. Aceasta oferta i-a fost facuta in urma programului de practica pe perioada de vara pe care l-a facut la aceasta firma si pe care ea si alti colegi de la LBS il asteptau cu nerabdare.
"Atunci cand mergeam in practica eram aproximativ 60 sau 65 de persoane care plecau sa lucreze in Londra. Eram foarte curiosi. Mai mult de jumatate din noi nu mai lucraseram niciodata acolo. Mi s-a parut un program foarte activ. Dupa ce termini un MBA ai una din putinele sanse de a face o schimbare de cariera, iar eu vreau sa fiu provocata", a spus ea.
Desi Mon a spus ca nu a mai abordat nicio alta firma din Londra din momentul cand a terminat practica, unele dintre firmele pe care le-a luat in considerare pentru programul de practica de anul trecut au contactat-o din nou anul acesta cu oferte de angajare.
Dar nu doar absolventii europeni sunt atrasi de ideea de a lucra in Londra. Scoala de afaceri Columbia din New York a spus ca destinatia Londra este de asemenea o alegere foarte populara printre studentii sai, reprezentand cel de-al doilea cel mai mare oras vizat ca loc de munca de studentii acestei facultati.
"In timp ce piata europeana este condusa de o crestere a numarului de recrutari in domeniul bancilor de investitii, in SUA cresterea cererii de consultanti administrativi este tendinta care modeleaza piata. Un forum de consultanta, recent facut de scoala, a fost vizitat deja de 22 de firme, de la cei ca McKinsey pana la buticuri si jucatori de nisa", a declarat Regina Resnick, director al Departamentului de Indrumare in Cariera a Studentilor al Universitatii Columbia din SUA.
La scoala Fuqua din Universitatea Duke, din Durham, Carolina de Nord, situatia este aceeasi, confirma Sheryle Dirks, asistent al decanului pentru invatamantul la zi si director al Departamentului de Indrumare in Cariera a Studentilor.
"Acum totul se invarte in jurul revenirii interesului pentru partea de consultanta", spune ea. Salariul mediu pentru absolventii de la Duke care se indreapta inspre o cariera de consultant administrativ este de 110.000 de dolari pe an, insa unii castiga chiar si 135.000 de dolari, spune Dirks.
"Compania noastra a crescut numarul de angajari de absolventi MBA cu 20% fata de anul trecut si estimam ca vom face acelasi lucru anul viitor", a spus David Sanderson, seful departamentului de recrutari de la Bain & Company. Ceea ce inseamna ca domeniul de consultanta administrativa recruteaza in acest moment mai mult decat facea la inceputul aparitiei acestei specializari, in 1999-2000.
"Acestea sunt timpuri record si numere record", a spus Sanderson.
Numerele vorbesc de la sine. Cererea de absolventi MBA a revenit in forta. "Nu se poate nega faptul ca exista mai multa competitie pentru talentele care termina scolile de afaceri", a spus Sanderson.
Studentii de la scolile de elita au inca o data luxul de a-si permite sa refuze o slujba. "Studentii au un pic mai multa incredere in fortele lor proprii si refuza slujbele care nu li se potrivesc", a spus Diane Morgan, sefa Departamentului de Indrumare in Cariera a Studentilor de la LBS. Pentru studentii care provin de la majoritatea scolilor americane de elita, salariile medii initiale sunt un pic sub pragul de 100.000 de dolari pe an.
La Scoala de Management MIT Sloan din Cambridge, Massachusetts, de exemplu, absolventii de MBA au primit anul acesta un salariu mediu de 103.000 de dolari, 92% dintre studenti primind o oferta de munca imediat dupa finalizarea studiilor. Pentru absolventii de la Duke, salariul mediu a crescut cu 10.000 de dolari fata de acum doi ani.
In Europa au mai existat cresteri similare. Salariul mediu pentru cei care termina anul acesta scoala de afaceri din Londra este de 60.000 de lire sterline (110.000 de dolari), iar cei care merg pe consultanta primesc chiar 65.000 de lire sterline (120.000 de dolari).
O veste si mai buna pentru noii absolventi este ca anul acesta vor avea o varietate mai mare de oferte de locuri de munca. In timp ce sectorul financiar si de consultanta administrativa s-au restabilit ca domenii dominante de recrutare a studentilor cu MBA, exista un interes in crestere si pentru alte industrii.
"Cea mai notabila tema este segmentarea pietei", spune Dirks. Este o segmentare care este atat functionala, cat si geografica. La scoala Haas din Berkley, San Francisco, companiile de tehnologie, ca Google, Yahoo, Microsoft si Ebay, au intrat si ele in batalia pentru recrutarea de absolventi MBA.
"Au invatat ca trebuie sa plateasca un salariu format din sase cifre", spune Abby Scott, director executiv al Departamentului de Indrumare in Cariera a Studentilor de la Haas.
Centrul atentiei, care in mod traditional revenea companiilor europene si americane, s-a schimbat de asemenea. Reprezentantii Insead, o scoala de afaceri situata aproape de Paris si care are campusuri in Franta si in Singapore, spune ca 25% din studentii sai din acest moment isi gasesc de munca in regiunea Asia-Pacific.
Recrutarile facute de companiile indiene sunt destul de stricte.
"Companiile indiene doresc acum sa se orienteze in afara scolilor indiene de afaceri de unde au tot recrutat in ultimii ani. Vor sa intre pe pietele europene, asa ca la inceput angajeaza pentru India, ca mai tarziu sa mute absolventii de MBA in Europa", a spus LeCoq, director la ISEA.
Totusi, pentru multi studenti, salariile platite de companiile indiene inca nu se potrivesc cu cele platite de companiile europene sau americane, a spus Dora Bose, care paraseste in aceasta vara Insead din Fontainbleu pentru a lucra in Banca Standard Chartered din Mumbay.
Atunci cand cauta o slujba, prioritatea ei era sa lucreze intr-un sector bancar din Europa sau Asia si sa aiba o slujba cu expunere internationala. Standard Chartered nu numai ca i-a oferit o slujba in domeniul in care era in mod special interesata, dar si un salariu atractiv pe deasupra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO