Business Internaţional

Lipsa de valută a făcut viaţa belaruşilor un iad

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2011, 23:41 476

Nikita Şuşko aşteaptă la graniţa cu Li­tuania pentru a aducemaşini second-hand în Be­larus, iar în felul acesta îl sfidează pepre­şe­dintele Alexander Lukaşenko, ultimul dic­tator european,care pune în seama grabei de a achiziţiona maşini din străinătatelipsa de va­lută într-un stat care se luptă să ţină sub con­trolcăderea monedei naţionale, scrie Bloom­berg.

La Minsk, în principala piaţă alimentară în aer liber dinoraş, se vede o singură coadă, una lungă. Zeci de persoane,majoritatea pen­sio­nari, s-au aliniat pentru a cumpăra roşii încănecoapte, care sunt cu 30% mai ieftine decât cele normale, scrieagenţia de presă Thomson Reuters.

"Nu mai pot supravieţui doar din pensie. Înainte, eu îmi ajutamcopiii, dar acum este invers. Eu trebuie să mă bazez pe ei", spuneo pensionară în vârstă de 70 de ani.

Lukaşenko a majorat salariile din sec­to­rul public cu 40% anultrecut, ceea ce i-a adus al patrulea mandat de preşedinte. Acestecreşteri, alături de lichidităţile pompate de gu­vern în economie,au servit doar la majo­rarea importurilor, ceea ce a slăbit contulcurent al fostei republici sovietice. Rezultatul este o crizăvalutară care presează ca o menghină vieţile bielo­ru­şilor.

Belarusul şi-a deva­lo­ri­zat recent moneda cu 36% în raport cudolarul, în condiţiile în care creş­te­rea dobânzii de referinţădin acest stat la 16% - cel mai ridicat nivel din lume - nu areuşit să împiedice căderea rublei.

În încercarea de a scăpa de creşterea taxelor, unele persoane aucumpărat maşini din statele învecinate, contribuind astfel, pe de oparte, la creşterea acestor pieţe, dar pe de alta la ieşirile devalută din ţară. "Oamenii aruncă banii pe orice maşină pot cumpăraînainte de majorarea taxelor. Cumpăram orice, de la maşini bune larable", spune Şuşko, care are opt maşini în remorcă.

Vânzările de maşini au crescut, în ritm anual, cu 83% în primultrimestru în cele trei state baltice. Economia a avansat cu 8% înEsto­nia şi cu aproape 7% în Lituania, cel mai rapid ritm din UE.PIB-ul Letoniei a urcat cu 3,4%.

Cererea pentru maşini uzate creşte în condiţiile în careBe­larusul se pregăteşte ca înce­pând cu 1 iulie să unificesiste­mul de ta­ri­fare pentru vehiculele importate cu cele aleRusiei şi Kazahstanului. Taxele vor creşte astfel de până la optori, iar maşinile se vor scumpi cu cel puţin 3.000 de dolari.

Rezervele de monedă străină au atins în martie minimul ultimuluian şi jumătate, iar deficitul de cont curent a ajuns la 16% dinPIB, ceea ce l-a determinat pe Lukaşenko să ceară ajutor Rusiei şialtor state partenere.

Rubla bielorusă a pierdut aproape un sfert din valoare pe 12mai, după ce banca centrală a ridicat restricţiile privindvânzările de valută pentru persoane fizice şi a majorat dobânda dereferinţă la 14%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO