Business Internaţional

Lipsa de bani împinge oraşele americane să fuzioneze

Multe orăşele americane îşi împart deja unele costuri administrative

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2011, 23:35 721

Guvernele federale din SUA s-ar putea confrunta în următorul anfiscal cu deficite cumulate de 112 miliarde de dolari, ceea ceforţează state precum Pennsylvania, Ohio, New Jersey sau Michigansă preseze oraşele de mici dimensiuni, care au propriile bugete, săîmpartă mai mult între ele serviciile şi să se restructureze pentrua reduce costurile şi îmbunătăţi eficienţa, scrie Bloomberg.

În Pennsylvania, un poli­tician democrat a introdus anultrecut un proiect de lege care cere restructurarea a 2.652 deorăşele, din care 30% au o mie sau chiar mai puţini lo­cuitori.Autorităţile locale şi locuitorii se opun însă ideii de a cedacontrolul.

"Mulţi dintre ei ştiu în sufletul lor că aceasta este ceea cetrebuie făcut, însă le este frică să abordeze politic aceastăproblemă", a spus Thomas Caltagirone, un politician de­mocrat.

În Ohio, guvernatorul statului a sugerat formarea unui consiliubipartit care să analizeze consolidarea oraşelor şi să documentezeeventualele beneficii. "Dacă nu poţi arăta că este ceva decâştigat, nu vei reuşi nimic", a spus guvernatorul.

La rândul său, guvernatorul statului Indiana a propus eliminareacelor peste 1.000 de consilii locale comunale, caracterizându-le cafiind "venerabile, dar depăşite". Această măsură ar genera economiide două milioane de dolari pe an.

Autorităţile locale împart deja între ele serviciile, iar ideeacă mai mare înseamnă mai ieftin şi mai eficient este un mit, aafirmat Matthew DeTemple, directorul Asociaţiei Comunelor din Ohio.Acest stat are aproape 3.700 de entităţi administrative locale,incluzând sate cu mai puţin de 27 de locuitori. În New Jersey,guvernatorul Chris Christie se foloseşte de presiunile financiarepentru a uni structurile administrative mici. El speră că princreşterea impozitelor pe proprietate va forţa unele din cele 566 demunicipalităţi şi 591 de districte şcolare să fuzioneze.Guvernatorul din Pennsylvania a spus că nu vrea să forţezeconsolidarea, lăsând această decizie în seama autorităţilor localeşi a locuitorilor.

Restructurarea ar putea viza orăşele precum Green Hills,înfiinţat în 1978 pentru a permite consumul de alcool pe un terende golf. Orăşelul are o suprafaţă de un sfert de milă pătrată (2,58km pătraţi), patru locuinţe şi 29 de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO