Business Internaţional

Liga campionilor: Bruxellesul ataca formarea gigantilor energetici

17.11.2005, 20:46 16

In incercarea de a spori alternativele consumatorilor de pe piata de energie, Comisia Europeana doreste sa castige un control mai strict asupra fuziunilor din acest domeniu, limitand capacitatea statelor membre ale Uniunii Europene de a crea "campioni nationali", arata EUObserver.

In cadrul unui raport prezentat recent, comisarul european pe probleme de energie, Andris Piebalgs, si comisarul european pe probleme de competitie, Neelie Kroes, au detectat "grave nereguli" in ceea ce priveste functionarea pietei de energie a Uniunii Europene.



Diferenta de preturi

Exista o diferenta considerabila intre statele membre in ceea ce priveste preturile la energie, iar comertul cross-border in acest domeniu este subdezvoltat.

Comisarul Piebalgs sustine ca statele membre sunt in cea mai mare parte raspunzatoare pentru aceasta situatie. Astfel, Pielbags acuza aceste state de o insuficienta implementare a celor mai importante reglementari UE in domeniu in liberalizarea pietelor de energie. Pielbags a declarat: "Este necesar ca statele membre sa implementeze rapid si in intregime directivele din domeniul gazelor si electricitatii".

Acesta a adaugat: "Comisia va continua sa exercite presiuni asupra statelor membre in sensul implementarilor acelor masuri ce sunt esentiale in vederea atingerii unui nivel superior de dezvoltare si competitivitate in Europa. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, vor fi necesare masuri mai drastice".

In luna iunie 2005, comisia a adus sase state membre in fata Curtii Europene de Justitie pentru nerespectarea termenelor limita legate de implementarea directivelor UE.



Kroes doreste puteri sporite

Intre timp, comisarul pe probleme de competitie Kroes a acuzat firmele nationale de energie de faptul ca abuza de pozitiile dominante pe care le detin cu scopul indepartarii rivalilor externi. "Sunt hotarat sa recurg la legislatia din domeniul competitiei pentru a proteja industria si consumatorii europeni", a declarat comisarul.

Autoritatile de la Bruxelles analizeaza oportunitatea revizuirii reglementarilor legate de incheierea de fuziuni in Uniunea Europeana, in incercarea de a intari controlul Comisiei Europene in domeniul fuziunilor.

Comisarul a mentionat cazul firmelor germane de energie E.ON si Ruhrgas, considerandu-l un exemplu negativ de creare a unui "campion national" pe piata energetica, conform FT Deutschland.

Guvernul german a dat unda verde acestei fuziuni in ciuda opozitiei autoritatilor germane din domeniul competitiei.

In prezent, autoritatile de la Bruxelles nu pot face nimic pentru a preveni unele fuziuni daca firmele obtin peste doua treimi din cifra de afaceri intr-un stat membru.

Comisia a luat in considerare schimbarea acestor reglementari.

FT Deutschland remarca faptul ca aceasta masura ar echivala cu un atac direct asupra ideii generale de "campioni nationali", firme mari protejate de competitia venita din afara de catre guverne nationale.

Ideea de "campioni nationali" a castigat teren recent in special in Franta si Germania. Recent, guvernul francez a intervenit pentru a preveni o preluare a producatorului de alimente Danone de catre compania americana Pepsi.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO