Business Internaţional

Lichiditatile detinute de companiile din SUA le pot ajuta sa treaca peste recesiune

16.04.2008, 15:22 10

Chiar si in conditiile in care economia americana ar intra in recesiune, Alan Greenspan spune ca aceasta detine un avantaj major: mediul de afaceri se afla intr-o situatie financiara mult mai buna decat cea inregistrata in precedentele doua crize economice, scrie Bloomberg.
Corporatiile din afara segmentului serviciilor financiare - de la Cisco Systems pana la Coca-Cola - detin in total lichiditati de peste 500 mld. dolari
(316 mld. euro), ceea ce le face sa fie mult mai pregatite pentru o eventuala recesiune. "Avem inca ceea ce am putea numi, cel putin pentru moment, o situatie rezonabila a economiei reale, o situatie complet diferita de cea a segmentului financiar", a declarat fostul presedinte al Fed Alan Greenspan.
In acelasi timp, actualul sef al Fed, Ben Bernanke, vede lucrurile intr-o maniera asemanatoare, la inceputul acestei luni declarand in fata senatorilor americani ca - in afara segmentului bancar - balantele contabile ale corporatiilor sunt suficient de puternice, ceea ce reprezinta "un semn pozitiv" pentru economie, in ansamblu.
Greenspan descrie actuala situatie drept un razboi dur intre segmentul companiilor nonfinanciare pe de o parte si piata imobiliara si cea de creditare pe de alta parte. In plus, spune el, deocamdata nu este foarte sigur care dintre cele doua segmente va prevala, turbulentele putand continua chiar si in a doua parte a anului.
Iar razboiul de care vorbeste Greenspan este foarte evident atunci cand vine vorba de General Electric, companie considerata un barometru al economiei americane. Cea de-a treia mare companie la nivel mondial a raportat saptamana trecuta primul declin, din 2003 incoace, al profitului trimestrial, in conditiile in care divizia de servicii financiare a conglomeratului a contrabalansat rezultatele pozitive inre-gistrate pe celelalte segmente.
Mai mult, anul acesta GE previzioneaza o scadere semnificativa a castigurilor inregistrate pe segmentul financiar si o crestere de 10-15% pentru celelalte sectoare de activitate.
Companiile nonfinanciare sunt bine pozitionate in acest moment datorita controlului asupra cheltuielilor, aplicat in perioada de expansiune economica. Iar asta inseamna ca "acestea sunt mult mai putin presate sa-si reduca costurile prin renuntarea la o parte a personalului sau prin restrangerea semnificativa a cheltuielilor", a declarat John Lonski, economistul-sef al Moody's Investors Service.
In spatele controlului cheltuielilor se afla imaginile din memoria executivilor marilor companii, care au suferit o scadere medie de 30% a profitului operational, odata cu rece-siunea din 2001. "In timpul ultimei crize companiile au fost lovite din plin", spune Nariman Behravesh, economistul-sef al Global Insight. "Acum insa cu totii si-au invatat lectia", a adaugat el.
Unul dintre avantajele majore ale mediului de afaceri este ceea ce Lakshman Achuthan, directorul general al Economic Cycle Research Institute, numeste "pesimism prema-tur". "Exista o graba in a estima ceea ce se va intampla in economie", a de-clarat Achuthan, adaugand ca "inca din 2005 cuvantul recesiune era foarte uzitat".
De data aceasta, producatorii au raspuns previziunilor sumbre menti-nand nivelul stocurilor si eliminand in mare parte impulsul de a le reduce drastic, impuls care s-a manifestat puternic in ultimele perioade de declin, considera Achuthan.
Iar pentru aceasta disciplina companiile au fost recompensate cu 20 de trimestre consecutive de crestere sustinuta a profitului, cres-tere care s-a incheiat tocmai la ju-matatea anului trecut. Ca urmare, corporatiile incluse in indicele S&P 500 au strans lichiditati in valoare de 615,5 mld. dolari, comparativ cu 352,4 mld. dolari in 2001 si 95,5 mld. dolari in 1990-91.
Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera la nivel mondial, detine lichiditati in valoare de 34,5 mld. dolari, fiind urmata de producatorul de medicamente Pfizer, cu 25,5 mld. dolari si de Cisco Systems - lider mondial in domeniul echipamentelor de retea pentru internet - cu 22,7 mld. dolari. Iar nivelele record de lichiditati face ca marile corporatii sa fie din ce in ce mai putin dependente de finantarea venita din partea bancilor.
De asemenea, corporatiile ame-ricane au beneficiat de pe urma cres-terii puternice inregistrate de opera-tiunile din afara Statelor Unite. Profi-tul global inregistrat de acestea a fost anul trecut cu 142% mai mare decat in 2000 si cu 504% mai mare decat in 1990, spune Joseph Quinlan, strategul-sef al Bank of America.
Rezervele de lichiditate sunt datorate, intr-o oarecare masura, si incetinirii rit-mului investitiilor in sedii si echipamente noi, care a ajuns la 3,3% pe an in perioada de dupa 2001, fata de 7,8% intre 1991-2001 si 4,6% in de-ceniul noua al secolului trecut.
Mai mult, in perioada care a urmat recesiunii din 2001, companiile s-au aratat reticente in a-si spori semni-ficativ numarul angajatilor, mai ales la inceputul expansiunii economice. In aceasta perioada s-au inregistrat 86.400 de noi angajari pe luna, fata de 196.750, respectiv 224.500 de angajari in perioadele precedente.
La fel ca si Greenspan, Howard Silverblatt analist la Standard&Poor's, considera ca situatia relativ buna in care se afla segmentul non-financiar ar putea avea capaci-tatea de a accelera revenirea intregii economii americane. Totusi, spune el, in timp ce corporatiile "se afla in cea mai buna pozitie pe care au ocupat-o vreodata in perioadele de furtuna, intrebarea care persista in continuare este: avem oare de a face cu o furtuna sau cu un uragan?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO