Business Internaţional

Libia a pariat 1 mld. dolari pe acţiuni Soc Gen

Libia a pariat 1 mld. dolari pe acţiuni Soc Gen

Autor: Radu Racu

03.06.2011, 11:48 592

Grupul financiar francez Societe Generale a întocmit în martie2008 un plan de investitiţii de 1 miliard de dolari pe acţiunileproprii pentru fondul de investiţii al Libiei, plasament care apierdut 72% din valoare până în vara anului trecut, scrieFinancial Times, în ediţia de vineri, subliniindporfitabilitatea contractelor derulate de marile grupuri europenecu guvernul lui Gaddafi, de cele mai multe ori în defavoareastatului african.

Ziarul britanic susţine că a avut acces la documente care atestăo tranzacţie de 1 miliard de dolari investiţi de statul african,bani care urmau să fie returnaţi Autorităţii de Investiţii a Libieiîn anul 2018, la o valoare care să reflecte echivalentul uneiinvestiţii în acţiuni Soc Gen. Investiţia s-a făcut prin tranzacţiiderivate, după ce banca a spus investitorilor libieni că oinvestiţie directă în dolari ar fi supusă fluctuaţiilorvalutare.

Acest episod este un exemplu clar al felului în care maricompanii din SUA şi Europa au făcut afaceri cu regimul Gaddafi, înfeluri în care fie cău au generat sau nu beneficii pentru statulafrican, au produs comisoane şi venituri considerabile pentru ele,notează Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO