Business Internaţional

Omul care a avut grijă de investiţiile lui Gadhafi încearcă să se rupă de trecut

Omul care a avut grijă de investiţiile lui Gadhafi încearcă să se rupă de trecut

Mustafa Zarti (dr.), fost director adjunct al fondului suveran de stat al Libiei, era prieten apropiat al lui Saif (st.), unul dintre cei mai influenţi fii ai lui Gadhafi

Autor: Livadariu Andreea

01.05.2011, 23:38 315

Mustafa Zarti, fost director adjunct al fondului suveran de statal Libiei, este unul dintre foştii adepţi ai regimului Gadhafi carea fugit din Libia şi critică acum represiunile sângeroaseorganizate de liderul libian împotriva populaţiei nemulţumite.

El a demisionat din funcţie la trei zile după ce a părăsitLibia, motivându-şi decizia prin dezacordul faţă de violenţele cucare autorităţile au înăbuşit protestele împotriva regimuluitotalitar de la Tripoli, însă are conturile din străinătate blocatedin cauza legăturilor cu Gadhafi, scrie Bloomberg.

În activitatea desfăşurată la conducerea celui de-alunsprezecelea fond de stat ca mărime din lume numit AutoritateaLibiană de In­ves­tiţii (LIA), Mustafa Zarti a făcut tot posibilulsă in­vestească banii libieni în pieţe străine.

Pentru aceasta, a că­lătorit în cele mai exclu­siviste centrefinanciare din lume şi i-a angajat drept con­silieri pe bancherullon­donez Jacob Rothschild şi pe Howard Davies, direc­torul Şcoliide Economie şi Ştiinţe Politice din Londra. În prezent, valoareatotală a fondului este de 65 de miliarde de dolari (44,4 miliardede euro).

"Victimă" colaterală a nebuniei lui Gadhafi

Născut la Tripoli şi cetăţean austriac, Zarti locuieşte înprezent la Viena împreună cu soţia şi copilul său, într-o zonă pecare a refuzat să o divulge. Nu are acces la o bună parte dinaverea sa, deoarece banca centrală austriacă i-a îngheţat laînceputul lunii martie conturi în care avea peste un milion deeuro.

Măsura face parte din sancţiunile aplicate de statele din Europacu scopul de a pune presiune pe liderul autoritar de la Tripoli săînceteze violenţele împotriva populaţiei.

În cazul lui Zarti austriecii au motivat decizia îngheţăriiactivelor prin faptul că a ocupat postul de director al LIA şi dincauza legăturilor apropiate cu clanul Gadhafi. La şase zile dupămăsura luată de Austria, Consiliul UE a blocat aceleaşi conturi,deşi instituţia nu l-a introdus şi pe Zarti pe lista libieniloracuzaţi de încălcarea drepturilor populaţiei.

Mustafa Zarti, 42 de ani, încearcă acum din răsputeri să-şirefacă reputaţia şi să reintre în posesia banilor blocaţi deauto­rităţi.

Avocatul său a intentat un proces la curtea constituţională dinViena prin care cere ca statul austriac să ridice sechestrul pus peconturi şi a introdus o plângere la Curtea Europeană. Zarti spunecă autorităţile din Austria i-au încălcat drepturile deoarece nul-au audiat înainte de a lua măsurile sancţio­natorii, având învedere că banii din conturile îngheţate sunt ai lui şi nu aulegătură cu regimului Gadhafi. Mai mult, fostul oficial libian seapară spunând că nu a avut acces la conturile LIA.

Prieten bun al lui Saif de pe timpul în care studiau la Viena,Zarti a fost reco­mandat de fiul lui Gadhafi pentru a lucra încadrul LIA. A fost angajat în anul 2007 şi a lucrat împreună cudirec­torul Mohammed Hus­sain Layas, bancher şi repre­zentant alguvernului Gad­hafi pentru mai bine de 35 de ani. Din cauzarela­ţiilor cu persoane apropiate de Gadhafi, Zarti este privit cususpiciune de autorităţile europene.

Apreciat în Occident

"Este foarte dificil", spune Zarti, care are o diplomă demasterat în administrarea afacerilor la Universitatea Webster dinViena. "Sunt responsabil pentru alte persoane. Am fost tratatincorect."

El mai spune că pe timpul în care a deţinut funcţia de directoradjunct al fondului de stat libian a lucrat împreună cu unul dintrefiii lui Gadhafi, Saif, care a avut şi cea mai mare influenţăasupra deciziilor încă de la crearea fondului în anul 2007.

În prezent, Saif este implicat într-un scandal la Şcoala deEconomie din Londra legat de redactarea tezei sale de doctorat.

Fost director de investiţii în cadrul Fondului OPEC pentruDezvoltare Interna­ţională, Mustafa Zarti spune că şi-a dorit săconstruiască o organizaţie condusă în mod profesionist.

De aceea, a călătorit în toată lumea şi a dezvoltat relaţii cuexecutivi precum Oleg Deripaska, miliardarul rus cu afaceri înaluminiu, şi Gerhard Schroeder, fostul cancelar german. Cu aceştias-a consultat mai ales asupra activelor în care să investeascăcâştigurile Libiei din vânzările de petrol şi gaze naturale. "Zartieste un profesionist", spune Gerhard Schroeder, fost cancelar alGermaniei, în prezent director al unei asociaţii germane de comerţcu Orientul Mijlociu. "A fost activ în dezbateri. El este mai multtehnocrat decât politician."

LIA, care are în prezent aproximativ 70 de angajaţi, a fost unproiect ambiţios al fiului lui Gadhafi cu scopul de a crea noisurse de venit pentru o ţară dependentă aproape în totalitate deexporturile de petrol.

În consecinţă, Zarti şi-a luat angajamentul de a constitui ungrup de consilieri de top pentru a atinge ţinta de profit de 8% afondului de investiţii libian. În afară de Jacob Rothschild, fostuldirector al LIA l-a mai avut consilier şi pe Marco TronchettiProvera, director al fabricii italiene de cauciucuri Pirelli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO