Business Internaţional

Le Monde: Explozia zonei euro "este din păcate plauzibilă". Se gândesc companiile la scenariul destrămării uniunii monetare?

Le Monde: Explozia zonei euro "este din păcate plauzibilă". Se gândesc companiile la scenariul destrămării uniunii monetare?

Autor: Adrian Voicu

20.12.2011, 18:12 768

"În ciuda eforturilor şi discuţiilor, liderii zonei euro au terminat prin a ne lăsa să ne gândim că ceea ce era de negândit în urmă cu câteva luni este astăzi posibil", scrie publicaţia franceză Le Monde. Şi când spune asta, se referă de fapt la explozia zonei euro, scenariu luat în considerare de multe companii franceze.

Astfel, Gilles Schnepp, şeful grupului industrial Legrand, recunoştea, luni, în Les Echos, faptul că echipele sale lucrează "la toate scenariile, printre care şi la o ieşire din zona euro a diferitelor ţări (şi impactul pe care o asemenea ieşire l-ar avea), pentru realizarea bugetului" companiei.

De asemenea, operatorul TUI Travel şi compania mamă TUI au discuţii cu hotelierii greci pentru a lămuri felul în care plata serviciilor s-ar face în cazul în lipsa monedei euro.

Dar nu toate companiile vor să recunoască faptul că se gândesc şi la asta. Este cazul băncilor care neagă că s-ar gândi la un asemenea scenariu. O asemenea ipoteză "nu face parte din scenariile noastre", asigură şeful BNP Paribas Baudouin Prot. O asemenea eventualitate, insistă şi Societe Generale, este "de neimaginat".

Retaileri francezi precum Casino sau Carrefour nu au vrut să se exprime asupra subiectului, dar, consideră publicaţia franceză, asemenea întrebări trebuie luate în considerare având importanţă majoră dacă aprovizionarea magazinelor se va face cu euro sau cu dolari.

Iar dacă în companiile franceze strategii nu vor să se gândească la posibilitatea dispariţiei zonei euro, economiştii unor mari instituţii bancare simulează zilnic efectele unei implozii a uniunii monetare "pentru a răspunde nevoilor... clienţilor lor, investitorii, traderii sau antreprenorii".

"Cei care au în mâini banii ne întreabă în ce bancă ar fi preferabil să îi depună", spune pentru Le Monde Nikan Firrozye, economist la Nomura Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO