Business Internaţional

Judecatorii resping cazul impotriva Financial Times

22.10.2004, 00:00 15



O cerere controversata pentru daune speciale, care a amenintat sa paralizeze activitatea cotidianului Financial Times, a fost respinsa de catre Curtea Suprema a Angliei, informeaza BBC.



Judecatorul Justice Tugendhat a hotarat ca cererea unor daune record, in valoare de 230,5 milioane de lire sterline, pentru un articol pe care Financial Times l-a scris despre firma de brokeraj Collins Stewart, este exagerata. Collins Stewart si-a justificat cererea aratand ca in urma acelui articol pretul actiunilor sale a scazut cu 16 procente.



Reprezentantii Financial Times au declarat ca sunt extrem de multumiti de decizia judecatorului, calificand cererea drept "fara sens si imposibil de sustinut in fata legii".



Andrew Gowers, editorul Financial Times, a adaugat ca "ar fi o zi neagra pentru jurnalism si presa libera, daca ziarele ar fi considerate vinovate pentru scaderea pretului actiunilor care ar urma publicarii unui articol in legatura cu activitatea companiei". Collins Stewart planuieste sa-si continue totusi actiunea de defaimare impotriva ziarului si va incepe o noua actiune in justitie in aprilie anul viitor. "Mai ramane cererea pentru daune generale in valoare de 37 de milioane de lire sterline, care reprezinta volumul real de afaceri si profituri pierdut in urma acestui articol", a declarat un purtator de cuvant al firmei de brokeraj. Intre timp, Financial Times a declarat ca nu are in plan sa inceapa discutii de reconciliere cu Collins Stewart.



Tema articolului din Financial Times, intitulat "Reputatia este in joc la Collins Stewart", era o actiune in justitie a lui James Middleweek, care fusese demis din functia de analist de investitii la Collins Stewart, impotriva fostilor sai sefi. Middleweek si-a depus cazul la Autoritatea pentru Servicii Financiare(FSA), sustinand ca fostii sai angajatori erau implicati in insider trading (n.r. tranzactii cu actiuni realizate de catre persoane care au acces la informatii care nu au fost facute publice). Collins Stewart sustine ca articolul respectiv era "detaliat, extensiv si partinitor", afectand imaginea companiei. FSA a respins acuzatiile lui Middleweek impotriva companiei in august. Saptamana trecuta Middleweek a ajuns la o intelegere cu firma de brokeraj, renuntand la acuzatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO