Business Internaţional

JP Morgan pregateste o oferta imbunatatita, care evalueaza Bear Stearns la peste 1 mld. dolari

25.03.2008, 18:05 16

Banca americana JP Morgan ar putea mari de cinci ori pretul oferit pentru achizitia Bear Stearns, in incercarea de a obtine sprijinul angajatilor si actionarilor Bear care s-au opus ofertei initiale, scrie Bloomberg.
Majorarea ofertei se afla deocamdata in stadiul de negociere, pretul oferit pentru Bear putand ajunge la peste un miliard de dolari (10 dolari/actiune), fata de 2 dolari/ actiune, cat era propunerea initiala.
Banca centrala americana (Fed), care a jucat un rol important in negocierile dintre JP Morgan si Bear Stearns, se opune insa majorarii ofertei de preluare, existand temerea ca jucatorii de pe piata si-ar putea forma o perceptie deformata privind actiunile institutiei.
Oferta initiala, care evalua compania la mai putin de 10% din valoarea de piata inregistrata la inceputul acestei luni, a intampinat o opozitie vehementa din partea actionarilor condusi de miliardarul britanic Joseph Lewis.
In aceasta situatie, directorul executiv al JP Morgan Jamie Dimon s-a intalnit, saptamana trecuta, cu angajatii Bear Stearns - care detin o treime din companie - in incercarea de a castiga sprijinul acestora.
"In conditiile in care piata bursiera a inceput sa recupereze din pierderile inregistrate anul acesta, actionarii Bear Stearns par sa fi incheiat o tranzactie deloc favorabila", a declarat Jay Moghe de la Opens Prime Asset Management. "Ar fi o situatie stanjenitoare pentru Fed, daca din renegocierea tranzactiei ar rezulta un pret de achizitie semnificativ mai mare, in conditiile in care banca centrala a subscris o oferta de doar 2 dolari/actiune", a adaugat Moghe.
Pentru a urgenta incheierea tranzactiei, oficialii Bear Stearns iau in considerare si vanzarea a numai 39,5% din actiunile companiei catre JP Morgan, operatiune care nu ar necesita acordul actionarilor.
In sedinta de tranzactionare din 20 martie, titlurile Bear Stearns au inregistrat o crestere de 12%, pana la 5,96 dolari, pe fondul speculatiilor potrivit carora JP Morgan - cea de-a treia mare banca americana - si-ar putea revizui in crestere oferta de preluare a companiei, in caz contrar riscand sa piarda tranzactia in favoarea unor institutii rivale.
Actiunile Bear - care au atins nivelul de 171,51 dolari anul trecut - erau cotate la peste 30 de dolari cu numai doua zile inainte ca Alan Schwartz, directorul executiv al bancii, sa fie fortat sa accepte termenii de preluare ai JP Morgan. Si aceasta in situatia in care compania se confrunta cu pericolul falimentului dupa ce fusese abandonata de catre creditori si se confruntase cu retrageri masive de numerar.
In acelasi timp, Fed a aprobat acordarea unui imprumut de 30 de miliarde de dolari catre JP Morgan, bani necesari finalizarii tranzactiei.
De asemenea, banca centrala si-a asumat responsabilitatea pentru instrumentele financiare dificil de tranzactionat detinute de Bear Stearns.
Joseph Lewis si fostul director executiv al Bear Stearns James Cayne - doi dintre principalii actionari ai bancii de investitii - au inceput deja sa caute alternative pentru a contracara oferta JP Morgan.
Pana acum cei doi au apelat la firmele de private-equity J.C. Flowers & Co. si Kohlberg Kravis Roberts, la bancile Barclays, Credit Suisse si Royal Bank of Scotland, dar si la fondurile de investitii suverane, precum Citic Securities din China, potrivit New York Post.
Criza de la Bear Stearns a inceput in iulie 2007, in momentul in care doua fonduri de hedging derulate de companie si care aveau o expunere puternica pe piata ipotecara a creditelor subprime s-au prabusit.
Firma a fost nevoita sa salveze cele doua fonduri si sa-si asume raspunderea pentru cea mai mare parte a activelor administrate de acestea.
Bear Stearns - una dintre institutiile financiare americane care au reusit sa treaca peste Marea Criza din 1929 - s-a numarat, anul acesta, printre cei mai slabi performeri ai burselor americane, in conditiile in care pierderile inregistrate de marile banci de investitii si de firmele de brokeraj ca urmare a pariurilor de pe piata subprime au depasit 190 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO