Business Internaţional

John Paulson, unul dintre cei mai bogaţi investitori americani: „Ne-am împiedicat clar anul trecut. Am devenit prea încrezători“

John Paulson, unul dintre cei mai bogaţi investitori americani: „Ne-am împiedicat clar anul trecut. Am devenit prea încrezători“

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2012, 00:04 911

Investitorul american John Paul­son, unul dintre cei mai "timizi" jucă­tori de pe pieţele financiare când vine vorba de in­ter­viuri, a povestit revistei Bloomberg Busi­nessweek cum a trecut de la extazul ce­lor patru miliarde de dolari câştigate după ce a pa­riat contra bulei imobiliare din SUA la ago­nia pierderilor masive de anul trecut. Paul­son, care este căsătorit din anul 2000 cu ro­mân­ca Jeni Zaharia, devenită acum Jenny Paul­son, a recunoscut că a făcut greşeli şi a sfă­tuit investorii să se gândească doar la viitor.

"Ne-am împiedicat clar anul trecut. Am devenit prea încrezători în direcţia în care merge economia şi ne-am asumat foarte multe riscuri", spune Paulson, investitorul care a făcut una dintre cele mai mari averi din istoria Wall Streetului.

Decizia de a cumpăra asigurare contra defaultului pentru ipoteci subprime de miliarde de dolari înainte ca piaţa imobiliară americană să se prăbuşească în 2007 i-a adus investitorului un câştig personal de aproape patru miliarde de dolari şi l-a transformat dintr-un administrator obscur de fonduri într-o legendă financiară. Apoi au venit vremuri cumplite care pot da jos orice legendă. În 2011 Paulson a pierdut miliarde.

Jurnaliştilor Bloomberg nu le-a fost uşor să-l convingă pe Paulson să le poves­tească despre afacerile sale.

"Evit media. Nu sunt sigur că aceasta mă ajută. Neparticiparea poate face ca media să fie mai interesată de mine", a spus investi­to­rul. Deşi numele lui este cunoscut cu mult în afara sferei financiare, Paulson nu a acordat nici­odată interviuri televiziunilor, iar despre el spune că foarte rar este recunoscut pe stradă, ceea ce apreciază.

După succesul din 2007, grămada de bani pe care stăteau fondurile lui a crescut la 30 de miliarde de dolari. Lucrurile au mers ca unse până în 2011. Cele mai mari fonduri, Paulson Advantage şi Advantage Plus, au pierdut 36% şi respectiv 52% din valoare în acel an, iar problemele continuă şi anul acesta. La finalul lunii mai cele două fonduri erau în scădere cu 6,3% şi 9,3%.

Pierderile reflectă "paşii neinspiraţi" ai investitorului, precum încăpăţânarea de a rămâne cel mai mare investitor al Sino-Forest când era evident că acţiunile grupului chinez de procesare a lemnului se prăbuşesc, şi menţinerea investiţiilor în mai multe companii financiare într-o perioadă în care investitorii şi-au pierdut încrederea în acestea.

Miliardarul recunoaşte că a făcut greşeli subestimând criza din Europa şi încercând să profite de o revenire a economiei care nu a sosit în loc să revină la strategia mai conservatoare pentru care este recunoscut. Paulson încearcă însă să proiecteze optimism.

"Cred că am revenit pe drumul cel bun şi sunt entuziasmat de portofoliul nostru. Avem o tradiţie destul de bună. În 18 ani nu am avut decât doi ani proşti, dintre care unul a fost 2011. Căderea este dezamăgitoare, dar nu te poţi gândi la trecut. Trebuie să te gândeşti la viitor", a afirmat investitorul.

John Paulson alături de George Soros, James Simons, Philip Falcone şi Kenneth Griffin, toţi manageri de fonduri de hedge, au fost audiaţi în 2008 de congresmanii americani pentru a explica pericolele pe care fondurile lor le aduc pieţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO