Business Internaţional

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Există dovezi că armata rusă a utilizat muniţie cu fragmentare în Ucraina, ceea ce ar fi o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Există dovezi...

Autor: Mediafax

04.03.2022, 16:28 2650

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri că există dovezi că forţele militare ruse ar fi utilizat muniţie cu fragmentare în războiul din Ucraina, ceea ce ar fi o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale.

"Am observat utilizarea de bombe cu fragmentare şi există informaţii privind utilizarea altor tipuri de armament, ceea ce ar fi încălcări ale dreptului internaţional", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit BBC News, după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri de Externe.

Jens Stoltenberg a precizat că forţele aliate "colectează informaţii şi monitorizează atent situaţia din Ucraina". "Sunt acte de brutalitate, încălcări ale dreptului internaţional", a subliniat secretarul general NATO, potrivit CNN, salutând decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de iniţiere a unei investigaţii, pentru "tragerea la răspundere a preşedinţilor Rusiei şi Belarusului, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko".

Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică menţine deschise opţiunile diplomatice în relaţia cu Rusia, astfel încât să fie evitată escaladarea conflictului, a subliniat Jens Stoltenberg. "Miniştrii au stabilit că relaţia NATO cu Rusia s-a modificat fundamental, cu impact pe termen lung. Dar noi menţinem angajamentul de a exista canale pentru diplomaţie şi reducere a riscurilor de conflict, astfel încât să fie evitate escaladările, neînţelegerile sau interpretările greşite", a afirmat Jens Stoltenberg.

"Condamnăm atacurile împotriva civililor. Iar, în cursul nopţii, au fost informaţii despre un atac asupra unei centrale nucleare. Acest lucru demonstrează lipsa de raţiune a acestui război şi importanţa ca Rusia să îşi retragă trupele şi să se implice cu bună-creidnţă în eforturile diplomatice", declarase Jens Stoltenberg anterior, în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de secretarul de Stat american Antony Blinken.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO