Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: Există dovezi că armata rusă a utilizat muniţie cu fragmentare în Ucraina, ceea ce ar fi o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale

Ziarul Financiar 04.03.2022

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri că există dovezi că forţele militare ruse ar fi utilizat muniţie cu fragmentare în războiul din Ucraina, ceea ce ar fi o încălcare gravă a reglementărilor internaţionale.

"Am observat utilizarea de bombe cu fragmentare şi există informaţii privind utilizarea altor tipuri de armament, ceea ce ar fi încălcări ale dreptului internaţional", a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit BBC News, după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de miniştri de Externe.

Jens Stoltenberg a precizat că forţele aliate "colectează informaţii şi monitorizează atent situaţia din Ucraina". "Sunt acte de brutalitate, încălcări ale dreptului internaţional", a subliniat secretarul general NATO, potrivit CNN, salutând decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de iniţiere a unei investigaţii, pentru "tragerea la răspundere a preşedinţilor Rusiei şi Belarusului, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko".

Totuşi, Alianţa Nord-Atlantică menţine deschise opţiunile diplomatice în relaţia cu Rusia, astfel încât să fie evitată escaladarea conflictului, a subliniat Jens Stoltenberg. "Miniştrii au stabilit că relaţia NATO cu Rusia s-a modificat fundamental, cu impact pe termen lung. Dar noi menţinem angajamentul de a exista canale pentru diplomaţie şi reducere a riscurilor de conflict, astfel încât să fie evitate escaladările, neînţelegerile sau interpretările greşite", a afirmat Jens Stoltenberg.

"Condamnăm atacurile împotriva civililor. Iar, în cursul nopţii, au fost informaţii despre un atac asupra unei centrale nucleare. Acest lucru demonstrează lipsa de raţiune a acestui război şi importanţa ca Rusia să îşi retragă trupele şi să se implice cu bună-creidnţă în eforturile diplomatice", declarase Jens Stoltenberg anterior, în cursul unei conferinţe de presă organizate alături de secretarul de Stat american Antony Blinken.