Business Internaţional

Japonia intră în hora salvării Europei anunţând cumpărarea de obligaţiuni EFSF în valoare de 300 milioane euro

Japonia intră în hora salvării Europei anunţând cumpărarea de obligaţiuni EFSF în valoare de 300 milioane euro

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

06.01.2012, 10:59 469

Japonia a cumpărat obligaţiuni în valoare de 300 milioane euro emise de Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) într-o licitaţei care a avut loc joi, a declarat vineri pentru Reuters o sursă oficială din ministerul japonez al Finanţelor.

Statul japonez a subscris astfel 10% din oferta de 3 miliarde euro scoasă pe piaţă de EFSF pentru a finanţa Irlanda şi Portugalia.

Oferta a fost suprasubscrisă până la 4,5 miliarde euro.

EFSF, instituţie cu rating AAA, a emis astfel primele obligaţiuni cu maturitatea la trei ani şi intenţionează să diversifice în continuare maturităţile oferite.

Japonia a împrumutat până acum EFSF cu 3,535 miliade euro prin achiziţii de obligaţiuni. Fondul, înfiinţat în 2010, a emis până în prezent obligaţiuni în valoare totală de 21 miliarde euro prin şase operaţiuni.

O sursă oficială japoneză a declarat joi că guvernul va continua să cumpere obligaţiuni EFSF prin utilizarea rezervelor de stat în monedă euro.

Fondul speră că cererea solidă atrasă de obligaţiunile pe care le emite ar putea reduce la tăcere zvonurile că instituţia ar putea avea probleme de finanţare deoarece ratingul principalilor garantori ai EFSF, în principal Franţa, ar putea fi coborâte din cauza crizei datoriilor de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO