Business Internaţional

Se agravează criza în 2012? Italia are de plătit datorii de 450 mld. euro, iar premierul Monti face aluzii la majorarea fondului EFSF

Se agravează criza în 2012? Italia are de plătit datorii de 450 mld. euro, iar premierul Monti face aluzii la majorarea fondului EFSF

Mario Monti, premierul Italiei

Autor: Alexandru Stefan Matei

30.12.2011, 10:30 663

Primul-ministru italian Mario Monti ar vrea ca fondul european de salvare EFSF să fie întărit şi a spus că va face eforturi suplimentare pentru a ajuta economia Italiei să crească după ce o licitaţie de obligaţiuni dezamăgitoare a arătat ameninţările cu care se confruntă finanţele publice ale celei mai mari a treia economie din zona euro, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Investitorii au cerut dobânzi de aproape 7% pentru a cumpăra titluri pe zece ani, în scădere comparativ cu valorile atinse anterior, dar peste pragul de sustenabilitate în condiţiile în care anul viitor Italia trebuie să rostogolească datorii în valoare de 450 de miliarde de euro.

O injecţie fără precedent de aproape 500 mld. euro de bani ieftini în sectorul bancar european realizată de BCE săptămâna trecută a redus presiunile asupra titlurilor cu maturitate pe termen scurt emise de guvernul italian, dar problemele persistă pentru obligaţiunile pe termen lung.

"Licitaţiile au decurs bine, acesta este un semn încurajator, dar turbulenţele financiare sunt departe de a se fi terminat", a declarat Monti în cadrul conferinţei de presă tradiţionale de sfârşit de an.

Italia rămâne în centrul crizei datoriilor suverane izbucnită în Grecia acum doi ani, iar nevoile sale financiare ar putea depăşi mecanismele de apărare împotriva crizei de care dispune zona euro, dacă ţara va avea nevoie de susţinere externă.

"Multe lucruri mai trebuie făcute de acum încolo, dar acestea trebuie să fie făcute la nivel european", a continuat Monti.

El a mai spus că Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF), mecanismul de finanţare pus la punct de statele din zona euro, are nevoie "de mult mai multe" resurse, dar a refuzat să facă o estimare cu privire la suma necesară.

Monti a promis să înainteze partenerilor europeni un prim set de măsuri de stimulare a creşterii economice luna viitoare şi a spus că accentul va fi pus pe liberalizarea economiei, îmbunătăţirea competitivităţii şi a reformei pieţei muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO