Business Internaţional

Jamie Dimon, starul rock al Wall Street, a reusit sa tina JPMorgan departe de pierderi

18.10.2009, 23:10 33

"Slava Domnului ca exista Bank of America!", spune Jamie Dimon.Venind din partea unui director al JPMorgan Chase, in aceeasi lunain care Ken Lewis si-a anuntat intentia de a parasi pozitia de CEOal Bank of America, expresia rezuma amestecul de euforie si usurarecare a caracterizat JPMorgan pe intreaga perioada a crizeifinanciare, scrie Financial Times.

Plecarea brusca a lui Lewis a pus in umbra o decizie indrazneataluata cu numai o zi inainte de Jamie Dimon, directorul executiv alJPMorgan. Pe cand investitorii si mass-media dezbateau decizia de aschimba directorul diviziei de investment banking care catapultaseJPMorgan in culmea succesului pe Wall Street si-i conferise luiDimon o popularitate similara celei a unui star rock, Lewis a facutpublica decizia sa care a atras rapid toata atentia.

Astfel, decizia lui Dimon de a-l demite pe Bill Winters,respectatul co-director al bancii de investitii, si de a-i da unalt rol lui Steve Black, bancherul care fusese partenerul luiWinters in cadrul diviziei, nu a mai fost la fel de atentanalizata.

Dimon este constient ca cea mai vulnerabila pozitie in cadrulindustriei sale este cea de conducator de "turma".

Dimon, pe culmi dupa 20 de ani

Totusi, nici chiar criticii lui Dimon nu neaga faptul caturbulentele din ultimii doi ani au reprezentat un momentdefinitoriu in cariera lui Dimon. Dupa mai mult de doua deceniimarcate de controverse, drame si, mai recent, triumf, Dimon a ajunssa ocupe o pozitie de top pe Wall Street. Respectat de investitorisi politicieni, Dimon are acum in fata o noua misiune.

In conditiile in care rivali ca Goldman Sachs isi planuiescrevenirea pe fondul redresarii pietelor si stabilizarii economiei,Dimon trebuie sa demonstreze ca dispune de capacitatea de a profitade avantajul castigat in perioada de turbulente.

Criza a fost benefica pentru JPMorgan. Pe cand rivalii sai seprabuseau unul dupa altul sau intrau in mainile guvernelor,JPMorgan a aparut ca o forta formidabila.

In urma cutremurului financiar, Dimon a completat punctele lipsaale conglomeratului sau financiar international. A achizitionatBear Stearns, banca de investitii, si Washington Mutual, creditorulregional, prin tranzactii asistate de guvern. El a reusit sacumpere jucatori strategici la preturi reduse.

JPMorgan a primit lovituri dure pe segmentele de carduri decredit si credite imobiliare in timpul crizei, fiind de asteptat cagrupul sa aiba in continuare de suferit pe aceste segmente si anulviitor. Totusi, volumul relativ redus de active bazate pe ipoteci afacut ca banca sa supravietuiasca crizei fara a raporta o singurapierdere trimestriala. Pe 2008, grupul a inregistrat un profit de5,6 mld. dolari (3,7 mld. euro), in contrast clar cu pierderilecare aproape au scufundat Citi si BofA. In trimestrul trei dinacest an banca a raportat o crestere de sapte ori a profitului,pana la 3,6 mld. dolari (2,4 mld. euro), depasind asteptarilespecialistilor.

Dimon s-a transformat in eroul crizei. Chiar si momentele salemai controversate au fost considerate drept expresie a uneipersonalitati dominatoare. Cat despre decizia de a-l demite peWinters, una controversata, Dimon a spus ca a considerat ca unbancher de investitii ca Winters nu poate conduce un grup financiaratat de diversificat ca JPMorgan. "Firma nu era probabil destul demare pentru amandoi", remarca un fost coleg.

Dimon, o personalitate complexa

Dupa parerea lui Dimon, el trebuia sa desemneze pentru pozitiaaceea un mostenitor legal si a facut acest lucru transferandu-l peJes Staley de la conducerea diviziei de administrare de active lacea a bancii de investitii.

Faptul ca vestea demiterii i-a fost adusa lui Winters dealtcineva, si nu de Dimon, si ca acest lucru s-a intamplat chiarinainte ca Winters sa sarbatoreasca implinirea a 48 de ani a sporitperceptia ca Dimon a incalcat unul dintre codurile de onoare de peWall Street.

Cei care-l sprijina spun ca in ciuda stilului sau direct, Dimonincearca sa evite conflictele si a dezvoltat un cadru de directoriultraloiali.

De fapt, prietenii sai spun ca exact acest stil, asociat cuatentia fata de detalii si probleme de ordin operational, i-aasigurat succesul.

In ciuda raporturilor reci din prezent, relatia cu Sandy Weilldin perioada achizitiilor care au transformat Citigroup in cea maimare banca din lume a lasat o urma de nesters asupra lui Dimon. Incei 16 ani petrecuti alaturi de Weill, Dimon a invatat aratareducerii de costuri, integrand rapid companiile preluate. Acesteabilitati au fost evidente in cazul achizitiilor Bear si WaMu.Preluarile si acceptarea sumei de 25 mld. dolari (16,7 mld. dolari)sub forma de fonduri guvernamentale, bani de care banca nu aveanevoie, pentru a ajuta sistemul i-au castigat lui Dimon respectulguvernului si al Congresului.

Dimon si JPMorgan au avut si noroc. Au evitat cele mai toxiceactive in parte pentru ca banca de investitii nu era bine echipatapentru a concura pe piata titlurilor bazate pe ipoteci.

Criticii vorbesc de incapacitatea lui Dimon de a elaborastrategii pe termen lung. Unii sustin ca acest lucru ar putea puneJPMorgan in dezavantaj intr-o industrie adesea definita de cei carepot anticipa schimbarile rapide si dramatice. Sustinatorii sai spuninsa ca a desfasura operatiuni solide zi de zi reprezinta ostrategie mai buna decat elaborarea de planuri ambitioase pe termenlung. Dimon si echipa sa au profitat de perioada de boom pentru acladi un "bilant-fortareata", spun acestia.

Succesiunea: cine ii va urma lui Dimon la JPMorgan?

Directorii care i-au fost alaturi lui Dimon in cele aproape 3decenii de cariera in banking alcatuiesc asa-numita "banda a luiJamie". Unul dintre acestia va prelua aproape sigur fraielecompaniei in momentul in care seful JPMorgan se va pensiona sau vaceda tentatiei unei cariere politice. Identitatea persoaneirespective va depinde in mare parte de momentul in care se varetrage Dimon sau de performantele inregistrate de directori panaatunci.

Unii din cei aproximativ 40 de directori aflati acum in pozitiiimportante in cadrul JPMorgan au fost alaturi de Dimon de lainceputul carierelor lor, in timp ce altii i s-au alaturat maitarziu, dar au castigat rapid in importanta. Totusi, niciunuldintre acestia nu ar fi un candidat important in cazul in careDimon s-ar retrage in viitorul apropiat.

Actualul succesor legal este un bancher prezent in cadrul firmeicu mult timp inainte ca Dimon sa preia conducerea, Jes Staley.Totusi principala problema a lui Staley este varsta sa.

In conditiile in care si Heidi Miller, care conduce divizia decash management, ar putea fi exclusa din cauza varstei, candidatiiprobabili ar putea fi Michael Cavanagh si Charles Scharf, dar siMary Callahan Erdoes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO