Business Internaţional

Italia: summitul european a fost mutat pe 29 ianuarie din "motive tehnice"

Italia: summitul european a fost mutat pe 29 ianuarie din "motive tehnice"

Foto: AFP

Autor: Mediafax

12.01.2012, 11:10 353

Şeful Guvernului italian Mario Monti a anunţat joi că summitul european, prevăzut iniţial pentru 30 ianuarie, a fost devansat şi se va organiza la 29 ianuarie, din cauza unei greve generale ce va avea loc în Belgia în data de 30, relatează AFP.

Summitul "a fost devansat pe 29 din motive tehnice", a declarat Monti în cadrul unei intervenţii în Camera Deputaţilor.

Monti a făcut acest anunţ în timp ce prezenta rezultatele întâlnirii sale cu cancelarul german Angela Merkel şi priorităţile altor reuniuni europene, între care cea din 18 ianuarie de la Londra cu premierul britanic David Cameron, reuniunea Eurogroup şi Ecofin (miniştri Economiei şi Finanţelor) din 23 şi, respectiv, 24 ianuarie şi Consiliul european din 29 ianuarie.

Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a anunţat la sfârşitul lui decembrie organizarea unui summit informal al celor 27 de state membre pentru luni, 30 ianuarie.

Dar, un preaviz de grevă generală a fost depus pentru aceeaşi dată şi există riscul paralizării transporturilor.

Miercuri, o sursă europeană a afirmat pentru AFP că Uniunea Europeană nu exclude schimbarea datei viitorul summit european din acest motiv.

La sfârşitul lui decembrie, o mişcare socială de protest faţă de reforma pensiilor a paralizat reţeaua de transport în Belgia, afectând inclusiv liniile internaţionale Eurostar şi Thalys, care leagă Bruxelles-ul de Londra, Paris şi Amsterdam.

Summitul de la sfârşitul lui ianuarie urmează să abordeze, teoretic, teme ca locurile de muncă şi creşterea economică, eclipsate de obicei de criza datoriilor.

Acest summit va pregăti şi reuniunea şefilor de stat şi de guvern prevăzută pentru 1 martie şi care va fi, de această dată, formală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO