Business Internaţional

Italia s-a împrumutat cu 7 miliarde de euro. Randamentele au rămas în apropierea pragului de 7%

Italia s-a împrumutat cu 7 miliarde de euro. Randamentele au rămas în apropierea pragului de 7%

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

29.12.2011, 13:09 534

Costurile de finanţare pe termen lung ale Italiei au scăzut la licitaţia de obligaţiuni, însă dobânda pentru datoriile pe zece ani a rămas apropiată de pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil pentru a treia mare economie a zonei euro, transmite Reuters.

Guvernul de la Roma a împrumutat joi 7 miliarde euro, undeva la mijlocul intervalului ţintă, de 5-8,5 miliarde euro, într-o piaţă din care mulţi jucători au lipsit, situaţie normală pentru finalul de an.

Italia a plătit un randament de 5,62% pentru obligaţiuni cu maturitatea la trei ani, în cădere puternică de la maximul istoric de 7,89% atins la licitaţia similară din noiembrie. Dobânda titlurilor pe zece ani a scăzut la 6,98%, de la recordul de 7,56% înregistrat tot în noiembrie.

Costurile de finanţare pe termen scurt suportate de Italia şi de celelalte state de la "periferia" zonei euro au scăzut puternic în ultimele zile, datorită injecţiei de lichiditate fără precedent derulată săptămâna trecută de Banca Centrală Europeană (BCE). Instituţia a efectuat în premieră o schemă de finanţare pe trei ani, în cadrul căreia băncile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.

Astfel, dobânda plătită de Italia pentru obligaţiuni pe termen scurt, cu scadenţa la şase luni, a scăzut miercuri la 3,25%, de la 6,5% în noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO