Business Internaţional

Italia: lipsa de competitivitate şi datoriile uriaşe riscă să ducă ţara pe acelaşi drum cu Grecia

Italia: lipsa de competitivitate şi datoriile uriaşe riscă să ducă ţara pe acelaşi drum cu GreciaItalia: lipsa de competitivitate şi datoriile uriaşe riscă să ducă ţara pe acelaşi drum cu Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru

13.09.2011, 00:05 589

Datoriile uriaşe ale Italiei, problemele economice şi instabilitatea politică din această ţară sunt sever penalizate de pieţe, ceea ce ar putea face din statul mediteranean prima mare economie europeană care cere ajutor financiar extern.

Cu datorii echivalente cu peste 120% din Produsul Intern Brut, Italia este cel mai îndatorat stat din zona euro după Grecia. Cu toate că mulţi analişti şi oficiali asigură constant că Italia nu are probleme de gravitatea celor din Grecia, iar datoriile statului sunt sustenabile, randamentele obligaţiunilor italiene îşi continuă trendul ascendent, semn al neîncrederii investitorilor.

Randamentele datoriilor italiene cu scadenţa la 12 luni au crescut la 4,15% la o licitaţie de luni, comparativ cu 2,9% luna trecută în condiţiile reducerii cererii, scrie Bloomberg. În luna august dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni pe zece ani emise de Italia au sărit la 6,4%, nivel record pentru zona euro, determinând Banca Centrală Europeană să achiziţioneze datorii italiene în încercarea de a reduce costurile de finanţare ale Romei.

La sfârşitul lunii trecute, banca centrală italiană a avertizat că planurile guvernului de a reduce datoriile s-ar putea lovi de economia slabă. Ignazio Visco, director general adjunct al Băncii Italiei, a estimat că în acest an economia ar putea înregistara o creştere mai mică de 1% şi chiar mai slabă în 2011. El apreciază că tensiunile de pe piaţă vor rămâne ridicate.

"Riscăm să trecem printr-o fază de stagnare economică, ceea ce ar încetini procesul de diminuare a datoriilor", a spus Visco.

Italia este de un deceniu una din economiile cu cea mai slabă creştere din lume.

Chiar şi preşedintele Giorgio Napolitano a avertizat, la începutul lunii, că problemele pe care Italia le întâmpină pe pieţele de finanţare reprezintă un semn clar că investitorii şi-au pierdut încrederea în statul italian. El a cerut guvernului acţiuni concise pentru reducerea datoriilor, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Guvernul premierului Silvio Berlusconi - un oficial remarcat mai mult pentru extravaganţa vieţii private şi comentarii scandaloase decât pentru determinarea de care dă dovadă în lupta cu turbulenţele economice - a aprobat un plan de austeritate lipsit de unele dintre condiţiile creionate când Italia încerca să convingă BCE că este hotărâtă să-şi consolideze situaţia financiară. Impactul unui default al Italiei ar fi mult mai mare decât în cazul Greciei pentru că aproape jumătate din datoria publică de 1.843 mld. euro era deţinută de străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO