Business Internaţional

Irlanda şi Portugalia vor să-şi investească excedentele bugetare, o raritate în Europa după pandemie, în noi fonduri suverane. Irlanda bagă în buzunar o sumă estimată la 10-12 miliarde de euro pe an din taxele plătite de companiile tech şi farma globale

Irlanda şi Portugalia vor să-şi investească...

Autor: Catalina Apostoiu

11.10.2023, 23:07 3640

♦ Irlanda şi Portugalia se numără printre puţinele ţări membre ale UE care se bucură de excedente, deşi din motive diferite ♦ Portugalia beneficiază de pe urma disciplinei fiscale a guvernului său, în timp ce Irlanda bagă în buzunar o sumă estimată la 10-12 miliarde de euro pe an din taxele plătite de companiile tech şi farma globale.

Irlanda a anunţat că va trans­for­ma o parte din cele mai solide finanţe pu­blice din Europa într-un fond su­ve­ran de 100 mld. euro, potrivit Euractiv.

Excedentele bugetare sunt o raritate în Europa după cheltuielile foarte mari din pandemie, însă o creştere puternică a taxelor corporate plătite în Irlanda de un număr restrâns de firme străine a adus rapid Dublinului un excedent de 2,9% din PIB anul trecut.

Cu acest excedent aşteptat să rămână ridicat, ministrul irlandez de finanţe Michael McGrath a anunţat că va introduce legi pentru a mandata guvernul să investeasă 0,8% din PIB-ul nominal, echiva­lentul a 4,3 mld. euro, într-un nou fond în perioada 2024-2035. Departamentul acestuia estimea­ză că fondul ar putea creşte la aproximativ 100 miliarde de euro până în 2035, urmând să contribuie la reducerea pe viitor a costurilor cu pensiile şi climatul când va putea fi accesat cinci ani mai târziu.

„Această fereastră de oportunitate nu va rămâne deschisă la nesfârşit. Trebuie să profităm de ea acum“, a subliniat McGrath.

Guvernul irlandez va crea de asemenea un al doilea fond, de infrastructură şi climat, mai mic, cu o valoare de 14 miliarde de euro. Acesta va fi disponibil pentru atingerea ţintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi va acţiona ca suport în cazul unor eventuale reduceri de cheltuieli de capital în orice viitoare criză.

Portugalia a anunţat la rândul său că-şi va înfiinţa propriul fond public, injectând iniţial aproximativ 2 miliarde de euro din excedentul său bugetar pentru investiţii în infrastructură şi soluţionarea problemelor legate de schimbările climatice, relatează Financial Times.

Cele două ţări se numără printre puţinele ţări membre ale UE care se bucură de excedente, deşi din motive diferite. Portugalia beneficiază de pe urma disciplinei fiscale a guvernului său, în timp ce Irlanda bagă în buzunar o sumă estimată la 10 miliarde -12 miliarde de euro pe an din taxele plătite de companiile globale din sectoarele tech şi farma atrase de rata scăzută a taxei corporate din această ţară.

În cazul Irlandei, fondurile plănuite cimentează o redresare remarcabilă a economiei irlandeze, care a avut nevoie de un bailout de 67,5 miliarde de euro din partea FMI şi UE în 2010 după un crah economic şi bancar.

Portugalia a anunţat că noul fond pentru investiţii structurale este menit să înlocuiască intrările de fonduri de redresare UE care vor înceta în 2026. Investiţia iniţială de 2 miliarde de euro este aproximativ egală cu nivelul excedentului bugetar estimat pe acest an, de 0,8% din PIB.

Excedentul de anul viitor este aşteptat să scadă la 0,2% din PIB pentru că guvernul ţării a anunţat de asemenea şi măsuri menite să crească veniturile gospodăriilor, incluzând o reducere a impozitului pe venit şi majoră. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO