Business Internaţional

Întreprinderile de familie sunt coloana vertebrală a prosperei economii germane. Companiile Mittelstand continuă să angajeze puternic, devenind astfel baza creşterii puternice a pieţei muncii

Cea mai mare parte din veniturile IMM-urilor germane reflectă o cerere internă sănătoasă.

Cea mai mare parte din veniturile IMM-urilor germane reflectă o cerere internă sănătoasă.

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2017, 00:07 732

Vânzările companiilor mici şi mijlocii din cea mai mare economie europeană, aşa-numitele Mittelstand, au crescut din nou puternic, anul trecut, cu aproape 4%, la 4.500 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de banca germană pentru dezvoltare KfW.

Este cea mai mare creştere din ultimii cinci ani. Nu este de mirare că încrederea companiilor germane în economie atinge cote record.

Totuşi, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în trecut, o mare parte din această creştere este generată mai degrabă de cererea internă decât de exporturi. Iar, la rândul ei, cererea internă se bazează pe cifrele excelente legate de ocuparea forţei de muncă în condiţiile în care companiile mici şi mijlocii fac mai multe angajări pentru a face faţă comenzilor în creştere, scrie Deutsche Welle.

La sfârşitul lunii august, agenţia federală germană pentru ocuparea forţei de muncă anunţa că numai 2,5 mi­lioane de nemţi sunt în căutarea unui loc de muncă, rata şomajului situându-se astfel la cel mai scăzut nivel de la momentul reunificării.

Termenul Mittenstand are şi conotaţii calitative, cum ar fi businessuri familiale, focus pe termen lung, responsabilitate socială şi legături regionale puternice.

În timp ce marile companii germane şi sectorul public al ţării şi-au redus personalul în ultima vreme, companiile Mittelstand continuă să angajeze puternic, devenind astfel „baza creşterii puternice a pieţei muncii“, se arată într-o declaraţie a KfW.

Potrivit băncii, numărul de angajaţi ai companiilor Mittelstand a crescut cu 4,9% în 2016, până la un nivel record de 30,9 milioane. Spre deosebire, marile companii şi sectorul public au disponibilizat 432.000 de angajaţi în aceeaşi perioadă.

În mod remarcabil, companiile mici şi mijlocii germane cu venituri anuale de până la 500 milioane de euro au reprezentat pentru prima dată peste 705 din numărul total al locurilor de muncă din Germania. În 2016, forţa de muncă germană includea aproximativ 44 milioane de persoane.

Excluzând poziţiile part-time, numărul de locuri de muncă din cadrul companiilor Mittelstand au crescut totuşi cu 2,7% în ultimul an.

Potrivit studiului KfW, veniturile IMM-urilor germane au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii cinci ani în 2016. Cele aproximativ 3,71 milioane de companii Mittelstand incluse în studiul băncii au înregistrat o creştere de 3,9% a veniturilor, până la 4.500 miliarde de euro. Încrederea companiilor germane în general în economie  a atins un maxim istoric în octombrie, potrivit Deutsche Welle.

Cea mai mare economie europeană îşi continuă creşterea puternică, iar un indicator lunar al climatului de business a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în octombrie, depăşind aşteptările analiştilor, potrivit Deutsche Welle.

Indicatorul, calculat de institutul Ifo, a atins 116,7 puncte în octombrie, înregistrând o revenire puternică din septembrie şi urcând până la un record lunar.

Indicatorul este atent urmărit pentru că se bazează pe un sondaj realizat în rândul a aproximativ 7.000 de companii din întreaga Germanie.

Estimările cu privire la actuala situaţie economică, cât şi aşteptările privitoare la lunile următoare au cres­cut, companiile din industria manu­facturieră, retail şi construcţii fiind mai optimiste decât în septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO