Business Internaţional

Instabilitatea politica face Ungaria vulnerabila la riscurile economice

21.04.2008, 18:43 53

Cresterea salariului mediu brut in Ungaria ar putea declansa o noua majorare a ratei dobanzii de politica monetara, in ciuda ritmului lent de crestere economica, sunt de parere analistii din Londra specializati pe piete emergente, citati de Budapest Business Journal. Ultimele strategii politice puse in aplicare au dus la cresterea vulnerabilitatii Ungariei in fata schimbarilor de pe piata mondiala si apetitului pentrui risc al investitorilor, iar estimarile pozitive privind economia ar putea fi revizuite in curand, cu toate ca primul-ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, este decis sa atinga tinta fiscala pentru 2008 si 2009.
Dupa publicarea ultimelor date privind salariul mediu brut din lunile ianuarie si februarie, banca de investitii Dresdner Kleinwort a anuntat ca, la o crestere anuala de 13,4%, venitul mediu brut "si-a revenit in forta" in luna februarie, dupa o "scadere surprinzatoare" de 1,5% in luna precedenta. Mai important decat atat, salariile din sectorul privat au continuat sa urce din prima luna a acestui an, cand inregistrasera deja o crestere anuala considerabila. Desi estimarile privind PIB sunt in scadere, datele emise "vor creste ingrijorarea Comitetului de Politica Monetara (CPM) privind continuarea estimarilor inflationiste ridicate". In luna martie a acestui an, banca centrala a Ungariei a majorat rata dobanzii de referinta pe fondul riscurilor asociate cu aceste estimari.
Desi economia este evident slabita si restructurarile de pe piata muncii vor afecta in mod cert inflatia si tintele de venit, se pare ca pe termen scurt exista unele ameliorari ale situatiei, potrivit declaratiei oficialilor Dresdner Kleinwort. Majoritatea strategilor bancii centrale vor prefera sa adopte o pozitie de asteptare pe termen foarte scurt, pana in luna mai, cand noile estimari inflationiste vor fi publicate. "Ne mentinem parerea conform careia vulnerabilitatea economiei, incertitudinea situatiei la nivel global si estimarile inflationiste inca nefavorabile ar putea face banca centrala sa creasca rata dobanzii cu pana la 1% in cursul acestui an", au declarat oficialii bancii de investitii.
In raportul lunar emis de Dresdner Kleinwort se mentioneaza ca unul dintre scenarii, adica decizia premierului Gyurcsany de a conduce un guvern minoritar "sprijinit ocazional" de Uniunea Liberal-Democrata (SZDSZ) in proiecte de lege esentiale, precum cele privind bugetul, este cel mai probabil pentru urmatoarele sase luni, desi - consemneaza raportul - "exista riscul unor presiuni crescande pentru efectuarea unor alegeri anticipate".
Pe termen scurt, Gyurcsany isi va concentra atentia pe doua strategii importante: consolidarea sistemului fiscal in conformitate cu tintele Programului de Convergenta al Ungariei si aprobarea unei mici reforme fiscale care ar putea reduce fie impozitul pe profit platit de companii, fie costul fortei de munca.
Referendumul din luna martie si posibilitatea unui al doilea in toamna sau anul viitor, constituie presiuni la care premierul este supus pentru a schimba radical reforma privind asigurarile de sanatate adoptata anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO