Business Internaţional

Îngrăşăminte chimice în cantităţi tot mai mari şi gaze naturale lichefiate: statele europene încă mai finanţează maşinăria de război a Rusiei în timp ce Ucraina a intrat în criză de timp

Anul trecut, Rusia a fost principalul furnizor de îngrăşăminte pe bază de azot pentru piaţa poloneză.

Anul trecut, Rusia a fost principalul furnizor de îngrăşăminte pe bază de azot pentru piaţa poloneză.

Autor: Bogdan Cojocaru

21.04.2024, 21:20 219

Pentru a treia lună la rând, Polonia s-a aflat în fruntea listei de state membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari importuri de îngrăşă­minte chimice din Rusia. În februa­rie, cea mai mare economie est-europeană şi-a majorat achiziţiile de îngrăşăminte ruseşti cu aproape 40%, plătind pentru ele 44 de milioane de euro, potrivit RIA Novosti, o agenţie de pre­să rusă considerată portavocea regimu­lui de la Kremlin. Aceasta citează statistici euro­pene. Însă asupra faptului că Polo­nia contribuie la finanţarea maşinăriei de război ruseşti atrag atenţia, de mult timp, diverse surse poloneze, după cum scrie The Warsaw Voice.

Pe lista marilor importatori euro­peni de îngrăşăminte din Rusia figurează şi ţări precum Belgia, Ro­mâ­nia, Bulgaria şi Germania. Separat, Acer, agenţia de supraveghere a pieţei de energie din UE, a avertizat, în condi­ţiile în care statele baltice şi nordice vor inter­zicerea totală a importurilor de gaze naturale lichefiate din Rusia, că blocul comunitar încă are nevoie de acest combustibil pentru a evita un şoc energetic, scrie Financial Times. În prezent, importurile Uniunii de GNL ruseşti sunt la niveluri record.

De asemenea, notează FT, încăpăţânarea Germaniei de a percepe Austriei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei o taxă de tranzit pentru ga­zele importate din Vest prin conductele germa­ne ar putea forţa aceste ţări să cumpere mai mult combustibil din Rusia. Guvernele est-eu­ro­pene au şi spus că aşa se va întâmpla. Austria şi Ungaria încă mai au contracte pe termen foarte lung cu Gazprom.

Germania a impus tarifele de tranzit în 2022 pentru a acoperi costurile umplerii faci­lităţilor sale de depozitare a gazelor astfel încât să poată atinge ţintele cerute de Comisia Euro­peană cu scopul de a evita penurii iarna. Impor­turile europene totale de gaze ruseşti sunt cu două treimi sub nivelurile de dinainte de înce­perea invaziei ruse din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia a devenit al doilea furnizor de GNL pentru UE, după SUA, reprezentând 16% din importurile totale de anul trecut. Cele 15,5 milioane de tone de gaze lichefiate importate în 2023 de statele europene de la ruşi sunt cu 40% peste cota din 2021.

La îngrăşăminte, în februarie, statele membre ale UE au cumpărat 521.300 de tone din Rusia pentru 167,4 milioane de euro. Im­porturile sunt cu 16% mai mari ca valoare faţă de luna anterioară. Cantitatea este cu 21% mai mare. De asemenea, achiziţiile sunt cele mai ridicate de după decembrie 2022. Potrivit calculelor RIA Novosti, importurile Belgiei au avut cea mai mare creştere, de cinci ori, la 24 milioane euro.

Cele ale României s-au majorat de 2,4 ori, la 10,3 milioane euro, cele ale Bulga­riei de 2,1 ori, la 5,2 milioane euro, iar cele ale Germaniei de 1,8 ori, la 20 mili­oane euro. Im­porturile de îngrăşăminte ruseşti ale Poloniei au fost de 44 milioane euro, nivel comparabil cu cele de dinainte ca Rusia să atace Ucraina.

În media poloneză, portalul de ştiri din agricultură agroFAKT.pl scria încă din ianuarie că datele de la ministerul de finanţe şi de la Institutul pentru Economie Agricolă şi Ali­mentară arată că importurile de îngrăşăminte minerale din Rusia au crescut considerabil de la începutul anului 2023.

În ultimul trimestru al anului trecut, Polonia a importat de la această sursă de trei ori mai multă marfă decât în 2022. Mai mult, Rusia a fost principalul furnizor de îngrăşă­minte pe bază de azot pentru piaţa poloneză. „Datele preliminare de la ministerul de finanţe arată că în ultimul trimestru din 2023 cantitatea de îngrăşăminte minerale importate de Polonia a depăşit un milion de tone. Dintre acestea, 216.300 milioane tone au fost importate din Rusia.

În primul trimestru din 2023, importurile din Federaţia Rusia s-au situat la doar 60.000 de tone. Prin urmare, cota Rusiei în impor­turturile poloneze de îngrăşăminte a crescut de la 7,2% la 20,5%“, arată agroFAKT.pl. Din Polonia a plecat „revolta“ fermierilor est-europeni faţă de importurile de cereale din Ucraina. GNL ruseşti sunt importate de state precum Spania, Franţa şi Belgia, de unde o parte ajung în Germania şi la vecinii acesteia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO