Business Internaţional

Inflatia si turbulentele financiare dau dureri de cap strategilor BCE

04.12.2007, 17:30 17

Accelerarea inflatiei in zona euro in noiembrie pana la 3% pe an ar putea limita capacitatea presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, de a reactiona la cresterea costurilor de creditare, scrie Bloomberg.
Chiar in conditiile in care criza sectorului ipotecar subprime din SUA genereaza o majorare a costurilor legate de contractarea de credite in Europa, inflatia din zona euro a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimii sase ani in noiembrie. Astfel, Trichet isi vede limitata capacitatea de a urma exemplul presedintelui bancii centrale americane Ben Bernanke si a reduce ratele dobanzii in aceasta saptamana pentru a diminua presiunea exercitata asupra bancilor si consumatorilor.
"In mod clar, BCE se afla in situatia in care-i este dificil sa relaxeze politica pana nu va sti ca inflatia va scadea", a declarat Dario Perkins, economist-sef in cadrul ABN Amro Holding din Londra. "Banca isi vede capacitatea de a reactiona redusa."
Toti cei 52 de economisti intervievati de Bloomberg News au anticipat ca BCE isi va pastra rata de referinta neschimbata pe 6 decembrie.
Conditiile de pe pietele de credit s-au inrautatit in ultimele trei saptamani, in contextul in care operatiunile de reducere a valorii contabile a activelor in valoare de peste 50 mld. dolari, avand legatura cu cazurile de imposibilitate de rambursare a creditelor ipotecare, au alimentat temerile privitoare la soliditatea institutiilor financiare.
Desi BCE a incercat sa impinga in jos ratele de creditare de pe piata prin oferirea de lichiditate suplimentara bancilor, costul legat de contractarea de imprumuturi in euro pe trei luni a urcat pe 30 noiembrie pana la cel mai inalt nivel din mai 2001 incoace.
"Este necesara o reducere a ratelor dobanzii in sensul scaderii costului finantarii pentru banci", a declarat Joachim Fels, economist al bancii Morgan Stanley din Londra.
Banca centrala americana si-a redus deja de doua ori rata de referinta, pana la 4,5%, iar Bernanke a intarit asteptarile privitoare la o noua reducere intr-un discurs de pe 29 noiembrie, spunand ca strategii trebuie sa fie "exceptional de vigilenti si flexibili". Fed isi va anunta urmatoarea decizie privitoare la rata dobanzii pe 11 decembrie.
Si Banca Angliei si-ar putea reduce rata de referinta in lunile urmatoare. Majoritatea economistilor se asteapta ca Banca Angliei sa-si reduca rata pana infebruarie.
Deocamdata, strategii BCE spun ca sunt constransi de accelerarea inflatiei. Preturile de consum au avansat cu 3% in noiembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, depasind pragul de 2% al bancii pentru a treia luna consecutiva, in urma unei majorari cu 71% a preturilor la grau de la inceputul acestui an si cu 47% a preturilor la petrol.
Pretul petrolului a urcat pana la aproape 100 $ pe baril luna trecuta, situandu-se in jurul valorii de 90 de dolari ieri.
Guvernatorul bancii centrale austriece, Klaus Liebscher, declara pe 29 noiembrie ca riscurile legate de inflatie "sunt in mod clar in crestere", in timp ce presedintele bancii centrale germane Axel Weber declara pe 23 noiembrie ca BCE ar putea reduce totusi ratele dobanzii in cazul in care tensiunile de pe piata s-ar atenua treptat.
In lunile urmatoare, presiunile inflationiste s-ar putea atenua in conditiile cresterii costurilor creditelor si aprecierii monedei euro pana la o valoare record in raport cu moneda americana.
Un indice al increderii directorilor de companii si consumatorilor din Europa a atins cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni in noiembrie.
Moneda euro a avansat cu 11 procente in raport cu dolarul in acest an, atingand un nivel de 1,4967 $ pe 23 noiembrie.
Erik Nielsen, economist-sef european in cadrul bancii de investitii Goldman Sachs, a declarat ca inflatia va incetini probabil sub pragul BCE anul viitor.

Bancile centrale in fata tensiunilor de pe piata creditelor

Banca Angliei si-ar putea reduce rata de referinta in lunile urmatoare, majoritatea economistilor intervievati de Bloomberg estimand ca banca isi va reduce rata pana in luna februarie.

Banca centrala americana si-a redus deja de doua ori rata de referinta, pana la 4,5%, iar Bernanke a intarit asteptarile privitoare la o noua reducere pe 29 noiembrie, spunand ca strategii trebuie sa fie "exceptional de vigilenti si flexibili".

Deocamdata, strategii Bancii Centrale Europene spun ca sunt constransi de accelerarea inflatiei si de turbulentele de pe pietele financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO