Business Internaţional

Încă o ştire inflamatorie de la WSJ: Două bănci europene apelează la BCE pentru a obţine dolari. Companiile caută creditare în afara zonei euro

Încă o ştire inflamatorie de la Wall Street Journal: Două bănci europene apelează la BCE pentru a obţine dolari. Companiile caută creditare în afara zonei euro

Autor: Adrian Voicu

15.09.2011, 13:25 1941

"Criza financiară din Europa s-a intensificat miercuri, după ce băncile au acţionat pentru obţinerea de dolari necesari împrumuturilor făcute clienţilor americani, iar companiile au începutsă caute bănci din afara zonei euro pentru împrumuturi", se arată într-un articol publicat astăzi în Wall Street Journal.

Conform materialului, în ciuda încercărilor băncilor centrale de a arunca dolari pe pieţele din regiune, tensiunile din zona euro s-au intensificat şi toate acestea, pe fondul reducerii resurselor de dolari venite din SUA.

"Băncile europene au nevoie de moneda americană pentru a susţine financiar creditele contractate de companiile şi consumatorii americani.

Miercuri, BCE a anunţat că două bănci au apelat la banca centrală pentru a obţine fonduri de 575 de milioane de dolari, pentru a doua oară în şase luni. Numele băncilor nu au fost făcute publice de banca centrală.

Conform publicaţiei care citează "surse" anonime, şi clienţii corporate ai băncilor din Franţa au fost nevoiţi să caute finanţare de la bănci din afara Europei, pentru a scădea dependenţa de băncile franceze.

Printre clienţii enumeraţi de WSJ se numără companiile de energie şi de materii prime, de la gigantul petrolier BP PLC până la companii de talie mijlocie, care au nevoie de lichidităţi pentru operaţiunile zilnice, precum transportul de petrol sau de materii prime.

"Dacă pieţele europene se închid, ele (companiile - n.r.) nu vor să aibă o pană de lichiditate. Vor să fie pregătite", a spus pentru WSJ o persoană implicată în discuţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO