Business Internaţional

În timp ce statele lumii tot ameninţă Rusia cu sancţiuni, avioanele private şi yachturile deţinute de bogaţii ruşi se plimbă libere

În timp ce statele lumii tot ameninţă Rusia cu...

Autor: Miruna Diaconu

26.02.2022, 16:36 3801
În pofida discuţiilor despre sacţiunile care ar trebui impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei, avioanele private şi yachturile deţinute de către bogaţii ruşi se plimbă libere prin lume, scrie Bloomberg. Magnaţii ruşi se numără printre cei mai mari proprietari de avioane private şi yachturi.

Statele Unite ale Americii şi Regatul Unit au intensificat sancţiunile împotriva a peste 100 de persoane şi entităţi ruseşti, cu toate acestea, activele elitei ţării, care pot valora sute de milioane de dolari, nu au fost atinse de aceste restricţii.

Pe lângă aceste active, bogaţii Rusiei au proprietăţi de lux în Londra, de la penthouse-uri în Chelsea până la conace din Highgate.

Roman Abramovich, unul dintre oligarhii ruşi, este proprietarul clubului de fotbal englez Chelsea FC. Este una dintre cele mai de succes echipe din Europa şi este evaluată la aproximativ 1,9 miliarde de euro.

Prim-ministrul Boris Johnson a declarat, în mod eronat, marţi, că Abramovici a fost deja sancţionat, scrie Bloomberg. Odată cu escaladarea conflictului din Ucraina, parlamentarii din Mare Britanie fac presiuni pentru a fi mărită lista persoanelor sancţionate. Roman Abramovich nu se află în prezent pe lista de sancţiuni a Regatului Unit.

„Cu siguranţă domnul Abramovici nu ar trebui să mai poată deţine un club de fotbal în această ţară. Cu siguranţă, ar trebui să ne uităm la confiscarea unora dintre bunurile sale, inclusiv casa lui de 152 de milioane de lire sterline”, a declarat joi parlamentarul laburist Chris Bryant, citat de Bloomberg.

Totodată, avioanele deţinute de către Roman Abramovich, Dmitri Mazepin şi Alexey Mordashov, alţi doi oligarhi ruşi, au aterizat joi la Moscova, potrivit site-ului de date de zbor ADS-B Exchange, scrie Bloomberg.

Boeing 787-8 Dreamliner, al lui Abramovici, a decolat de pe un aeroport din apropiere de Monaco, în timp ce Gulfstream G650 al lui Dmitri Mazepin a zburat din zona New York. Bombardier Global 6000, deţinut de Alexey Mordashov, a zburat din Seychelles.

Vladimir Putin a avut joi o întâlnire cu proprietarii marilor companii ruseşti. Dmitri Mazepin şi Alexey Mordashov s-au numărăt printre cei cu care Putin s-a văzut joi. La întâlnire a participat şi Vladimir Potanin, cel mai bogat om din Rusia din indicele miliardarilor Bloomberg, cu o avere de 26,1 miliarde de dolari.

Aeronava lui Alexey Mordashov, al doilea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere netă de 23 de miliarde de dolari, a zburat apoi înapoi în regiunea Seychelles joi, arată datele de zbor. Iahtul lui  Mordashov, finalizat în 2020 la un cost estimat de 500 de milioane de dolari, navighează în jurul statului Seychelles de 10 zile.

„Este importantă (n.red. impunerea de sancţiuni asupra bogaţilor ruşi), dar recunosc că este complex. Este nevoie de timp, dar trebuie să le fie luat acest confort”, a declarat Natalie Jaresko, fostul ministru de finanţe al Ucrainei, citat de Bloomberg.

Cu toate că Marea Britanie şi-a închis spaţiul aerian pentru toate aeronavele ruseşti, cei mai mulţi miliardari şi-au înregistrat avioanele în alte jurisdicţii, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea măsurii.

Unul dintre iahturile lui Roman Abramovici, Solaris, se află în Barcelona, ​​în timp ce celălalt, Eclipse, se află în Saint Martin, în Caraibe.

Mulţi dintre miliardarii ruşi se bucură de călătoriile globale. Cel puţin patru dintre superyacht-urile lor au rămas ancorate în Barcelona. Două au fost parcate ultima dată de-a lungul coastei Floridei, în Miami şi Palm Beach.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO