Business Internaţional

În încercarea de a se profila drept liderul Europei, Macron promite ţărilor est-europene energie nucleară şi securitate, adică ce vor

În încercarea de a se profila drept liderul Europei,...

Autor: Catalina Apostoiu

02.04.2024, 00:06 234

Franţa şi-a confirmat la începutul acestui an interesul privind construc­ţia celei de-a doua centrale nucleare a Poloniei. Ţara est-europeană a ales un consorţiu format din Westinghouse Electric Co şi Bechtel pentru a-i construi prima centrală nucleară până în 2033. Electricite de France s-a oferit să construiască a doua centrală nucleară a ţării.

La începutul lunii trecute, preşe­dintele francez Emmanuel Macron s-a aflat în Praga pentru discuţii privi­toare la Ucraina şi energie nucleară. El s-a adresat cu această ocazie unui forum nuclear din capitala cehă la care au participat mai multe com­panii franceze de energie, printre care gigantul EDF, distribuitorul de combustibil nuclear Orano şi produ­cătorul de reactoare nucleare Framatome, potrivit rfi.fr.

EDF este unul din ofertanţii din cadrul unei licitaţii de ordinul miliar­delor desfăşurată de Cehia pentru construcţia a până la patru noi unităţi la cele două centrale nucleare pe care le deţine.

Macron a făcut lobby pentru oferta gigantului de stat EDF pentru construcţia de noi reactoare nucleare în Cehia. În februarie, Macron se întâlnise cu premierul bulgar Nikolai Denkov în Paris.

Macron a declarat atunci că există multe domenii în care Franţa şi Bulgaria devin mai apropiate şi care sunt în centrul proiectului european, cum ar fi securitatea şi apărarea, ener­gia nucleară şi consolidarea integrării europene.

Preşedintele francez a subliniat că nu există o decarbonizare sustena­bilă în lipsa unei strategii care să includă energia regenerabilă şi cea nucleară. Conform bta.bg, acesta a adăugat că atât în Bulgaria, cât şi în Franţa, energia nucleară garantează securitatea energetică. Macron a subliniat cooperarea dintre Franţa şi Bulgaria la nivel european în această privinţă şi şi-a exprimat dorinţa de întărire a colaborării bilaterale în domeniul energiei nucleare.

Cu guvernul Germaniei măcinat de divergenţe, preşedintele francez încearcă să-şi construiască imaginea de lider al continentului, scrie Bloomberg. Nu există nicio îndoială că unii premieri din UE privesc către Macron pentru leadership, mulţi salutând poziţia mai dură a acestuia cu privire la Rusia, a arătat un oficial familiar cu discuţiile de la ultima reuniune din Bruxelles.

Preşedintele francez şi-a prezentat viziunea privitoare la Europa la începutul anului în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, subliniind reformele economice, sustenabilitatea legată de mediu şi întărirea suveranităţii europene.

O parte cheie a strategiei lui Macron implică adâncirea uniunii pieţelor de capital ale Europei pentru asigurarea unor sisteme financiare mai integrate la nivelul continentului.

Acesta susţine de asemenea necesitatea unor investiţii publice mai mari la nivel european, constituirii unei “adevărate“ armate comune a Europei.

Viziunea lui Macron privind o Europă mai suverană include asigurarea unei producţii europene în sectoarele tech cheie şi în segmente vitale ale lanţului valoric, de la semiconductori la agricultură şi de la energia regenerabilă la cea nucleară, notează Euronews.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO