Business Internaţional

În Germania încolţesc seminţe de scandal politic: Merkel este acuzată că a cedat lobby-ului constructorilor auto

Donaţiile făcute de familia care controlează BMW către Partidul Creştin-Democrat au venit la câteva ore după ce guvernul condus de Angela Merkel a blocat introducerea de ţinte mai severe privind emisiile de CO2

Donaţiile făcute de familia care controlează BMW către Partidul Creştin-Democrat au venit la câteva ore după ce guvernul condus de Angela Merkel a blocat introducerea de ţinte mai severe privind emisiile de CO2

Autor: Bogdan Cojocaru

16.10.2013, 19:47 1539

Partidele de opoziţie din Ger­mania l-au acuzat pe cancelarul Angela Merkel că a cedat în faţa lobby-ului făcut de industria auto în condiţiile în care partidul său a primit donaţii de sute de mii de euro de la familia care controlează BMW după ce Berlinul s-a opus limitării mai dure a emisiilor de CO2 propuse de Comisia Europeană.

Acţionarii majoritari ai producătorului de autovehicule de lux BMW Johanna Quandt şi cei doi copii ai săi Stefan Quandt şi Susanne Klatten au donat câte 230.000 de euro Partidului Creş­tin-Democrat, scrie Deutsche Welle.

Trans­ferurile au fost efectuate pe 9 octombrie şi au fost făcute publice de către parlament marţi. Creştin-democraţii au confirmat că au primit banii.

Familia care conduce BMW, cu bazele în Bavaria, un bastion al conservatorismului, este o sursă tradiţională de finanţare pentru creştin-democraţi.

Potrivit raportului parla­mentar, trioul a decis să doneze banii la începutul anului, dar a aşteptat sfârşitul alegerilor parla­mentare, câştigate de partidul lui Merkel, pentru a nu le influenţa.

Însă perioada în care au venit banii a stârnit critici, informaţiile despre donaţii devenind cunos­cute la câteva ore după ce Ger­mania a blocat eforturile Uniunii Europene de a implementa ţinte mai dure privind emisiile de dioxid de carbon pentru maşinile de pasageri începând cu 2020. Flota din segmentul de vârf a BMW destinată executivilor şi călătorilor pe distanţă lungă au emisii peste media competitorilor europeni.

„Cea mai mare donaţie de până acum din alegerile de anul acesta a fost transferată la nici o lună de la alegeri. Aceasta ridică întrebarea dacă nu cumva familia Quandt/Klatten a încercat activ să nu pară că este părtinitoare în alegeri“, a afirmat Christina Deck­wirth, reprezentant al organizaţiei LobbyControl.

Germania a forţat imple­mentarea ţintelor privid emisiile până în 2024.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO