Business Internaţional

În Est, şomajul mare frânează redresarea economică

În Est, şomajul mare frânează redresarea economică
22.07.2010, 23:32 10

Cei zece membri ai Uniunii Europene din Europa de Est care îşirevin din cea mai dură recesiune de după căderea comunismului dinurmă cu două decenii vor continua să aibă o problemă comună - rataridicată a şomajului, arată Banca Mondială, scrie Bloomberg.

Rata şomajului în regiune a urcat aproape de 10% în mai,"ajutată" de situaţia din ţările baltice şi din Slovacia, faţă de6,5% în iunie 2008, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Numărul persoanelor rămase fără loc de muncă a crescut la 4,7milioane, de la 3 milioane în urmă cu doi ani, după ce crizamondială a paralizat creditarea şi investiţiile, potrivitcreditorului internaţional.

"Criza a îngreunat situaţia pentru cei care şi-au pierdut loculde muncă şi care doreau să se reangajeze", a spus Kaspar Richter,economist-şef pe Europa şi Asia Centrală în cadrul băncii. "Încondiţiile în care rata şomajului creşte şi numărul de locuri demuncă disponibile scade, competiţia pentru un loc de muncă acrescut puternic în cele zece ţări."

Rata şomajului va începe să scadă abia anul viitor, a anunţatBanca Mondială. Companiile amână să facă angajări până în momentulîn care revenirea economiei va fi mai evidentă, iar băncile sunt încontinuare precaute atunci când vine vorba de creditare.

Rata şomajului continuă să urce pentru că guvernele reduc încontinuare cheltuielile, zona euro este măcinată de criza fiscală,iar investitorii îşi vând activele din ţările cu un nivel ridicatal datoriei publice.

Investitorii prudenţi evită activele din Europa emergentă, iarefectul este declinul monedelor naţionale, în consecinţă majorareacosturilor de rambursare pentru creditele denominate în valută.Forintul maghiar şi leul românesc se numără printre cele mai slabezece monede din acest an.

Rata medie de creştere a celor zece state va fi de 1,7% în acestan şi de 3,3% în 2011, conform estimărilor Băncii Mondiale, după ceanul trecut la nivel regional economia s-a contractat cu 3,6%.Estimările BM sunt mai optimiste decât ale Comisiei Europene, careanunţă creşteri de 1,5% în 2010 şi 3,1% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO