În Est, şomajul mare frânează redresarea economică

Autor: Cristina Rosca 22.07.2010

Cei zece membri ai Uniunii Europene din Europa de Est care îşi revin din cea mai dură recesiune de după căderea comunismului din urmă cu două decenii vor continua să aibă o problemă comună - rata ridicată a şomajului, arată Banca Mondială, scrie Bloomberg.

Rata şomajului în regiune a urcat aproape de 10% în mai, "ajutată" de situaţia din ţările baltice şi din Slovacia, faţă de 6,5% în iunie 2008, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Numărul persoanelor rămase fără loc de muncă a crescut la 4,7 milioane, de la 3 milioane în urmă cu doi ani, după ce criza mondială a paralizat creditarea şi investiţiile, potrivit creditorului internaţional.

"Criza a îngreunat situaţia pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă şi care doreau să se reangajeze", a spus Kaspar Richter, economist-şef pe Europa şi Asia Centrală în cadrul băncii. "În condiţiile în care rata şomajului creşte şi numărul de locuri de muncă disponibile scade, competiţia pentru un loc de muncă a crescut puternic în cele zece ţări."

Rata şomajului va începe să scadă abia anul viitor, a anunţat Banca Mondială. Companiile amână să facă angajări până în momentul în care revenirea economiei va fi mai evidentă, iar băncile sunt în continuare precaute atunci când vine vorba de creditare.

Rata şomajului continuă să urce pentru că guvernele reduc în continuare cheltuielile, zona euro este măcinată de criza fiscală, iar investitorii îşi vând activele din ţările cu un nivel ridicat al datoriei publice.

Investitorii prudenţi evită activele din Europa emergentă, iar efectul este declinul monedelor naţionale, în consecinţă majorarea costurilor de rambursare pentru creditele denominate în valută. Forintul maghiar şi leul românesc se numără printre cele mai slabe zece monede din acest an.

Rata medie de creştere a celor zece state va fi de 1,7% în acest an şi de 3,3% în 2011, conform estimărilor Băncii Mondiale, după ce anul trecut la nivel regional economia s-a contractat cu 3,6%. Estimările BM sunt mai optimiste decât ale Comisiei Europene, care anunţă creşteri de 1,5% în 2010 şi 3,1% anul viitor.