Business Internaţional

In Est, bancile fragile pun in pericol redresarea economica

11.02.2010, 23:02 19

Statele est-europene cu un sector bancar fragil ar putea sa aibao crestere economica mai slaba deoarece bancile sunt in continuarereticente in a acorda credite, potrivit analistilor de la CapitalEconomics, scrie Bloomberg.

"Exista un risc real sa se dezvolte un cerc vicios" in statelebaltice, in Balcani si in Ungaria, unde "revenirea lenta aeconomiei limiteaza abilitatea sectorului bancar de a oferiimprumuturi, iar acest lucru are un impact semnificativ asupraprocesului de revenire care este anemic", au scris Neil Shearing siDavid Oxley, economisti specializati pe piete emergente ai CapitalEconomics.

Analistii se asteapta ca economiile Ungariei, Romaniei,Bulgariei si ale statelor baltice - Letonia, Lituania si Estonia -sa se contracte in 2010 pentru al doilea an consecutiv, inconditiile in care mediul bancar este in continuare marcat de"obstacole". In Polonia, Turcia si Cehia, industria financiara este"sanatoasa", ea urmand sa reprezinte un motor de crestere pentrueconomiile angrenate in procesul de revenire.

In statele cu sisteme financiare "fragile", cresterea volumuluide credite acordate este limitata deoarece bancile nu au reusit sapreia reducerile de rate aplicate de banca centrala si sa apliceserviciile oferite clientilor lor, potrivit lui Shearing siOxley.

Daca Bank Rossii, banca nationala a Rusiei, a redus rata dereferinta cu 2,25% din aprilie pana in prezent, pana la un nivelminim record de 8,75%, bancile comerciale, in aceeasi perioada, aumajorat ratele la creditele acordate gospodariilor cu 8 puncteprocentuale, reducand astfel cererea pentru imprumuturi, au spuseconomistii.

Este prematur sa concluzionam ca bancile regiunii "nu mai auprobleme", cred analistii. In cele sase economii care inca secontracta, creditarea urmareste acelasi trend, iar volumulcreditelor neperformante creste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO