In Est, bancile fragile pun in pericol redresarea economica

Autor: Cristina Rosca 11.02.2010

Statele est-europene cu un sector bancar fragil ar putea sa aiba o crestere economica mai slaba deoarece bancile sunt in continuare reticente in a acorda credite, potrivit analistilor de la Capital Economics, scrie Bloomberg.

"Exista un risc real sa se dezvolte un cerc vicios" in statele baltice, in Balcani si in Ungaria, unde "revenirea lenta a economiei limiteaza abilitatea sectorului bancar de a oferi imprumuturi, iar acest lucru are un impact semnificativ asupra procesului de revenire care este anemic", au scris Neil Shearing si David Oxley, economisti specializati pe piete emergente ai Capital Economics.

Analistii se asteapta ca economiile Ungariei, Romaniei, Bulgariei si ale statelor baltice - Letonia, Lituania si Estonia - sa se contracte in 2010 pentru al doilea an consecutiv, in conditiile in care mediul bancar este in continuare marcat de "obstacole". In Polonia, Turcia si Cehia, industria financiara este "sanatoasa", ea urmand sa reprezinte un motor de crestere pentru economiile angrenate in procesul de revenire.

In statele cu sisteme financiare "fragile", cresterea volumului de credite acordate este limitata deoarece bancile nu au reusit sa preia reducerile de rate aplicate de banca centrala si sa aplice serviciile oferite clientilor lor, potrivit lui Shearing si Oxley.

Daca Bank Rossii, banca nationala a Rusiei, a redus rata de referinta cu 2,25% din aprilie pana in prezent, pana la un nivel minim record de 8,75%, bancile comerciale, in aceeasi perioada, au majorat ratele la creditele acordate gospodariilor cu 8 puncte procentuale, reducand astfel cererea pentru imprumuturi, au spus economistii.

Este prematur sa concluzionam ca bancile regiunii "nu mai au probleme", cred analistii. In cele sase economii care inca se contracta, creditarea urmareste acelasi trend, iar volumul creditelor neperformante creste.