Business Internaţional

În Asia şi America Latină se ridică bariere în calea valurilor de capital

17.10.2010, 23:05 14

Riscul izbucnirii unui război monetar şi comercial la nivelmondial este în creştere. Disputa iniţială dintre Statele Unite şiChina ia amploare, cuprinzând marile economii emergente, încondiţiile în care strategii încearcă să-şi protejeze ţările înfaţa unor puternice forţe economice care le ameninţă dezvoltarea,scrie The New York Times.

Redresarea sub aşteptări şi ratele mici ale dobânzii dineconomiile avansate au declanşat un val extraordinar de investiţiidirecţionate către pieţele emergente mai solide, subminându-leexporturile în contextul aprecierii monedelor acestora şi generândriscul unor bule de active destabilizatoare.
Thailanda a anunţat că va impune o taxă pe investiţiile străine înobligaţiuni guvernamentale, pas menit să încetinească intrările decapital străin. Şi Brazilia a făcut un pas similar. Coreea de Sudva inspecta operaţiunile băncilor cu monedă străină, o deciziemenită să contribuie la stoparea aprecierii monedei locale,potrivit analiştilor.

În plus, numeroase bănci centrale au intervenit pe pieţelevalutare pentru a preîntâmpina o apreciere prea rapidă amonedelor.

China a anunţat un excedent comercial de 16,9 miliarde de dolariîn septembrie, o cifră care-i va pune pe jar pe cei care susţin căautorităţile de la Beijing ar trebui să permită yuanului să seaprecieze mai puternic în raport cu dolarul.

Riscul nu priveşte numai o deteriorare a relaţiilor, susţineconomiştii şi strategii. Protecţionismul afectează creştereaeconomică generând o alocare ineficientă a resurselor.

Problema cu care se confruntă în prezent pieţele emergente esteîn mare parte legată de creşterea lentă a economiilor din Europa şiStatele Unite. Pieţele emergente sunt pur şi simplu mai atractivepentru investitori.

Tendinţa actuală a infuziilor de capital nu se va inversaprobabil în viitorul apropiat, cred analiştii. Dimpotrivă, ritmulacestora s-ar putea accelera dacă banca centrală americană va reluaachiziţiile de titluri guvernamentale pentru impulsionarearedresării economiei.

Multe din problemele cu care s-au confruntat economiile avansateînainte de criza mondială "migrează acum către pieţele emergente,cu consecinţe potenţial extrem de grave atât pentru acesteeconomii, cât şi pentru sistemul mondial", a declarat Lorenzo BiniSmaghi, membru al boardului executiv al BCE.

Majoritatea economiştilor consideră că perspectivele generalepentru Asia emergentă rămân pozitive. Pentru ca situaţia să nu seschimbe, infuziile de capital trebuie ţinute sub control, o misiunegreu de îndeplinit, potrivit lui David Carbon, economist în cadrulDBS din Singapore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO