În Asia şi America Latină se ridică bariere în calea valurilor de capital

Ziarul Financiar 17.10.2010

Riscul izbucnirii unui război monetar şi comercial la nivel mondial este în creştere. Disputa iniţială dintre Statele Unite şi China ia amploare, cuprinzând marile economii emergente, în condiţiile în care strategii încearcă să-şi protejeze ţările în faţa unor puternice forţe economice care le ameninţă dezvoltarea, scrie The New York Times.

Redresarea sub aşteptări şi ratele mici ale dobânzii din economiile avansate au declanşat un val extraordinar de investiţii direcţionate către pieţele emergente mai solide, subminându-le exporturile în contextul aprecierii monedelor acestora şi generând riscul unor bule de active destabilizatoare.
Thailanda a anunţat că va impune o taxă pe investiţiile străine în obligaţiuni guvernamentale, pas menit să încetinească intrările de capital străin. Şi Brazilia a făcut un pas similar. Coreea de Sud va inspecta operaţiunile băncilor cu monedă străină, o decizie menită să contribuie la stoparea aprecierii monedei locale, potrivit analiştilor.

În plus, numeroase bănci centrale au intervenit pe pieţele valutare pentru a preîntâmpina o apreciere prea rapidă a monedelor.

China a anunţat un excedent comercial de 16,9 miliarde de dolari în septembrie, o cifră care-i va pune pe jar pe cei care susţin că autorităţile de la Beijing ar trebui să permită yuanului să se aprecieze mai puternic în raport cu dolarul.

Riscul nu priveşte numai o deteriorare a relaţiilor, susţin economiştii şi strategii. Protecţionismul afectează creşterea economică generând o alocare ineficientă a resurselor.

Problema cu care se confruntă în prezent pieţele emergente este în mare parte legată de creşterea lentă a economiilor din Europa şi Statele Unite. Pieţele emergente sunt pur şi simplu mai atractive pentru investitori.

Tendinţa actuală a infuziilor de capital nu se va inversa probabil în viitorul apropiat, cred analiştii. Dimpotrivă, ritmul acestora s-ar putea accelera dacă banca centrală americană va relua achiziţiile de titluri guvernamentale pentru impulsionarea redresării economiei.

Multe din problemele cu care s-au confruntat economiile avansate înainte de criza mondială "migrează acum către pieţele emergente, cu consecinţe potenţial extrem de grave atât pentru aceste economii, cât şi pentru sistemul mondial", a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al boardului executiv al BCE.

Majoritatea economiştilor consideră că perspectivele generale pentru Asia emergentă rămân pozitive. Pentru ca situaţia să nu se schimbe, infuziile de capital trebuie ţinute sub control, o misiune greu de îndeplinit, potrivit lui David Carbon, economist în cadrul DBS din Singapore.