Business Internaţional

Harababura creditelor ipotecare date pe ochi frumoşi: SUA cheamă la tribunal 17 dintre cele mai mari bănci din lume

Harababura creditelor ipotecare date pe ochi frumoşi: SUA cheamă la tribunal 17 dintre cele mai mari bănci din lume

Autor: Radu Racu

03.09.2011, 15:26 1214

Autorităţile americane au demarat acţiuni în justiţie împotriva a 17 dintre cele mai mari bănci din SUA, pentru pierderi înregistrate la contracte derivate din credite ipotecare subprime în valoare totală de 200 de miliarde de dolari, scrie Reuters. Disputa care se va purta acum în faţa instanţelor judecătoreşti are ca miză stabilirea vinovaţilor care vor suporta pierderile generate de prăbuşirea pieţei imobiliare americane din 2008.

Acţiunea juridică a fost iniţiată vineri de Autoritatea Federală pentru Finanţare Ipotecară, instituţia care supraveghează cei doi giganţi ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac. Autorităţile acuză băncile de reprezentare "incorectă" a produselor derivate din creditele subprime (creditele acordate unor persoane cu sovabilitate îndoilenică, însă la costuri mai mari, pe baza cărora s-au făcut produse derivate de investiţii considerate de piaţă "premium" deşi prezentau un grad de risc ridicat - n.red.).

Bank of America Corp, Countrywide, Merrill Lynch, Barclays, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co, Royal Bank of Scotland sunt incluse în grupul celor 17 bănci care, conform anchetatorilor, nu ar fi trebuit să plaseze mai departe produsele derivate pentru că nu îndeplineau criteriile de investiţii necesare.

Majoritatea băncilor implicate nu au fost disponibile pentru comentarii, însă criticii acţiunii susţin că autorităţile nu fac decât să-şi decline responsabilitatea pentru situaţia dezastruoasă în care au ajuns Fannie Mae şi Freddie Mac din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare.

Analiştii pe probleme juridice intervievaţi de Reuters susţin însă că acţiunea are deja un rezultat previzibil: o înţelegere în afara sălilor de judecată, prin care băncile vor accepta să plătească o sumă de bani, iar în schimb autorităţile americane vor reuşi să diminueze pierderile celor doi giganţi ipotecari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO