Business Internaţional

Haosul continuă în Franţa: Oamenii nemulţumiţi de reforma pensiilor au blocat rafinăriile

Haosul continuă în Franţa: Oamenii nemulţumiţi de...

Autor: Petru Mazilu

07.03.2023, 11:03 115

Francezii nemulţumiţi de reforma pensiilor anunţată de guvernanţi au blocat marţi rafinăriile din Franţa.

Livrările de combustibil au fost blocate în toată Franţa, potrivit oficialilor sindicali. Protestatarii urmăresc să blocheze ţara din cauza planurilor de creştere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Greva a început peste tot", a declarat Eric Sellini de la sindicatul CGT, potrivit BBC.

Marţi este a şasea zi de greve şi proteste, iar sindicatele spunând că va fi cea mai mare manifestare publică de până acum. Majoritatea serviciilor de tren şi de metrou au fost anulate, iar multe şcoli au fost închise.

Peste 260 de manifestaţii sunt anunţate marţi în toată Franţa, poliţia estimând că vor participa între 1,2 şi 1,4 milioane de persoane.

În condiţiile în care guvernul nu dă semne că ar renunţa la planul său privind pensiile, liderul sindical Emmanuel Lépine a declarat săptămâna trecută că scopul blocării livrărilor de combustibil este de a „îngenunchea economia franceză". În zilele următoare, vor exista solicitări pentru a extinde grevele astfel încât să fie afectată şi producţia de energie electrică, mai spun sindicaliştii.

Preşedintele Macron a calificat reforma drept „esenţială" din cauza deficitelor prevăzute pentru sistemul de pensii din Franţa în următorii 25 de ani, potrivit unei analize realizate de Consiliul consultativ independent pentru pensii. Pe lângă creşterea vârstei de pensionare cu doi ani, guvernul spune că lucrătorii ar trebui să contribuie timp de 43 de ani la fondul comun de pensii al Franţei înainte de a câştiga o pensie completă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO