Business Internaţional

Guvernul polonez mai face un pas în restructurarea şi centralizarea industriei cărbunelui, care încă mai produce 70% din electricitatea ţării şi pe care a promis că o mai ţine în viaţă încă o generaţie

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki: Vom face tot posibilul pentru ca mina de la Turow să funcţioneze normal până în 2040. Nicio instanţă, fie că este de la Bruxelles, fie de la Varşovia, nu ne va dicta în privinţa securităţii energetice, a naţiunii, a familiilor noastre.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki: Vom face tot posibilul pentru ca mina de la Turow să funcţioneze normal până în 2040. Nicio instanţă, fie că este de la Bruxelles, fie de la Varşovia, nu ne va dicta în privinţa securităţii energetice, a naţiunii, a familiilor noastre.

Autor: Bogdan Cojocaru

26.08.2023, 19:13 5193

Revoluţia industrială a fost aprin­să de cărbune, iar revoluţia verde termină cărbunele. Nu şi în Polonia, o ţară unde mineritul are rădăcini adânci în istorie şi cultură. Acolo, guvernul vrea să preia cea mai importantă mină de cărbune, un nou pas în e­fortul controversat de a restructura şi centraliza o industrie problematică politic, social şi diplo­matic şi pe cale de dispariţie în alte ţări.

Mina de cărbune cu pricina se cheamă Bogdanka şi se află în estul ţării, în apropiere de graniţa cu Ucraina şi Belarus. Trezoreria de stat a făcut o ofertă pentru preluarea ei companiei care o controlează, Enea, un gigant de stat, aşa cum sunt toate companiile mari de energie din Polonia.

Dacă tranzacţia este acceptată, preţul va fi plătit sub formă de titluri de trezorerie prin in­termediul Fondului de Reprivatizare. Pentru că în Uniunea Europeană se consideră că indus­tria cărbunelui, cel mai poluator combustibil, nu mai are viitor, dezvoltarea companiilor din energie este îngreunată de operaţiunile legate de cărbune, astfel că statul polonez în­cear­că să-şi cureţe giganţii de activele „murdare“ pentru a accelera tran­ziţia economiei spre ener­gie mai curată.

În schimb, minele şi ter­mo­centralele sunt transfera­te unei companii guverna­men­­tale numite NABE (Agen­ţia Naţională pentru Securi­tate Energetică). În fe­lul a­cesta, statul prelungeşte via­ţa unui sector căruia vremu­rile îi sunt potrivnice, dar care şi-a a­rătat utilitatea în criza europeană a ener­giei. Criticii spun că astfel partidul de guvernă­mânt îşi asigură voturile unor oameni disperaţi.

Alţii atrag atenţia că dacă planurile Varşo­viei vor avea succes, pot crea un precedent şi pot deveni un exemplu pentru alte guverne. Deocamdată, planurile pe care le are guvernul cu mina de la Bogdanka au propulsat în sus cu peste 15% acţiunile Enea. Bogdanka este, de asemenea, listată pe bursa de acţiuni de la Varşovia. Este un impuls binevenit.

Acţiunile Enea n-au mai fost atât de sus de un an. Au început să crească serios din iulie, de când companiile de e­­nergie controlate de stat PGE, Enea, Tauron şi Ener­ga au primit oferte de la Tre­zo­reria statului pentru termo­centralele lor pe cărbune. Trezo­reria a oferit echivalentul a aproape un miliard de euro pe activele de minerit şi producţie de energie din cărbune ale PGE, Enea şi Energa şi suma simbolică de un zlot pentru divizia Wytwarzanie a Tauron, în a­cest caz statul angajându-se ca în schimb să plă­tească o parte din datoriile grupului. Activele vor intra în com­ponenţa noii companii de stat NABE, ceea ce va permite coloşilor din energie să se concentreze mai bine pe energia verde în condiţiile în care multe bănci se feresc să finanţeze afacerile dependente de cărbune, explică Reuters.

Planurile iniţiale prevedeau ca procesul să fie încheiat în 2022, dar între timp au apărut întârzieri din cauza negocierilor cu sindicatele şi cu diverse evaluări. Oferta prevede că NABE va avea la dispoziţie opt ani pentru a rambursa datoriile PGE, Enea şi Tauron. Trezoreria va garanta plata a 70% din datoriile PGE şi Enea. Tauron are cele mai mari datorii, iar statul va garata 70% din doar o treime din ele. NABE va funcţiona numai dacă toate companiile acceptă propunerea Trezoreriei. Cărbunele încă este im­portant pentru economia poloneză, contri­buind cu 70% la producţia de electricitate. Pon­derea este în scădere, de la aproape 90% în 2010, mulţumită unui boom al energiei din surse regenerabile, însă acest combustibil continuă să joace un rol important. De fapt, cărbunele a fost salvator în criza europeană de energie, în lipsa gazelor ruseşti. Atunci, oficiali guvernamentali au indicat că planurile de închidere a minelor de cărbune vor fi amânate şi, mai mult, vor fi des­chise noi mine, scrie Notes from Poland.

O veste bună pentru treimea din gospodăriile poloneze care se încălzesc prin arderea cărbunelui. Aproape tot cărbunele ars în Polonia vine în mod normal din mine poloneze. De aceea, şi minerii sunt un grup de populaţie important şi influent. Minerii au insistat în timpul crizei de energie ca guvernul să dea ordin de creştere a producţiei interne de cărbune în loc să se importe mai mult combustibil. Procesul de restructurare a sectorului de energie a făcut un prim pas important în urmă cu un an, când PGNiG, Enea, Energa şi PGE au vândut Trezoreriei acţiunile pe care le deţineau la cel mai mare producător de cărbune din ţară, Polska Grupa Górnicza (PGG), primind în schimb fiecare câte un zlot. Cele patru companii au investit miliarde de zloţi pentru salvarea minelor poloneze de la închidere, însă PGG nu a reuşit să genereze în mod sustenabil profit. Acum, minerii au promisiunea guvernului că minele vor funcţiona normal până în 2040. Premierul Mateusz Morawiecki a spus acest lucru în vară, când a vorbit cu muncitorii din Bogatynia, unde se află o altă mină mare, Turow. Cărbunele extras acolo este folosit pentru a alimenta una dintre cele mai mari termocentrale din regiune. Iar Polonia are probleme cu vecinii din cauza acesteia, mina şi furnalele aflându-se în apropiere de graniţa cu Germania şi cu Cehia. „Vom face tot posibilul pentru ca mina să funcţioneze normal până în 2040“, a spus Morawiecki. „Nicio instanţă, fie că este de la Bruxelles, fie de la Varşovia, nu ne va dicta în privinţa securităţii energetice, a naţiunii, a familiilor noastre.“

Dar în ce spune premierul se ciocnesc două interese. Minerii sunt interesaţi să-şi păstreze locuri de muncă şi să vândă scump, iar gospodăriile au nevoie de energie ieftină, mai ales în vremuri cu inflaţie ridicată. Guvernul a încurajat companiile de stat să importe cărbune, spun zvonurile, dar consumul a scăzut. Acum, minele poloneze se plâng că se chinuie să-şi vândă cărbunele pe o piaţă suprasaturată.

Totuşi, potrivit Notes from Poland, companiile de cărbune au obţinut în prima jumătate a anului trecut profituri de 1,1 miliarde euro, faţă de pierderi în aceeaşi perioadă a anului anterior, mulţumită creşterii preţurilor şi cererii ridicate. Guvernul vrea să supraimpozitele aceste profituri. Rezervele de combustibil ale ţării s-au dublat de anul trecut. În octombrie vin alegeri parlamentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO