Business Internaţional

Guvernul de la Sofia îi hăituieşte din elicopter pe evazioniştii cu vile

Autor: Cristina Rosca

13.10.2010, 23:49 30

Bulgaria a demarat o campanie de des co perire a evazioniştilorprin foto gra fierea din elicopter a proprietăţilor din cartierelede vile şi compararea valorii de piaţă a case lor cu veniturileproprietarilor, scrie presa bulgară. Iniţial au fost vizatecartierele din zona capitalei, Sofia, iar acum a venit rândul celorde pe coasta Mării Negre.

Autorităţile statului suspectează că mai multe proprietăţi nu aufost declarate, iar taxe, precum cea imobiliară sau de ridicare agunoiului, nu au fost plătite. În această săp tămână agenţiiFiscului vor face fotografii din elicopter proprietăţilor de pecoastă.

Evazioniştii fac închisoare şi rămân şi fărăcasă

Până acum au fost realizate poze doar în şase dintre suburbiilecapitalei, în cel de-al doilea oraş ca mărime din ţară, Plovdiv, şipe malurile râului Ivaylovgrad, din sudul Bulgariei. Au fostfotografiate 200 de proprietăţi, însă doar în cazul a 30 existăsurse clare de venit ale proprietarilor.

Datele preliminare oferite de Fiscul bulgar arată că 70% dintrecele mai scumpe proprietăţi din Bulgaria sunt deţinute de companii, nu de persoane fizice. Astfel, bul garii încarcă bilanţurilecompaniilor cu chel tuielile legate de construcţie şiîntreţinere.

Legea bulgară pedepseşte evaziunea fiscală cu până la opt ani deînchisoare. Mai mult, inculpatului i se confiscă şi proprietatea.

Cotidianul bulgar 24 Chassa (24 de ore) a scris că cea mai mareproprietate filmată până acum are o suprafaţă de 4.000 de metripătraţi - jumătate din suprafaţa celui mai mare stadion dinBulgaria, şi o curte imensă. Casa, localizată în suburbiile dinsudul Sofiei, are trei etaje, mai multe penthouse-uri şi zecedormitoare. Marţi, Procuratura din Sofia a cerut investigarea chiara proprietăţilor din aceste suburbii.

În Plovdiv, oficialii au cerut anchetarea a 36 de persoane dinsatele Markovo şi Belashtitsa, situate în imediata apropiere acelui de-al doilea cel mai mare oraş din Bulgaria.

Cele două sate sunt cunoscute ca "Beverly Hills de Bulgaria",datorită caselor impunătoare cu piscine şi terenuri de tenis şigolf.

Bogaţii îşi ascund casele de stat

Purtătorul de cuvânt al prefecturii din Plovdiv a spus că cele36 de persoane investigate au proprietăţi şi active pestestandardele ţării, iar această anchetă are ca scop descoperirea deposibile fraude. Potrivit lui, aceste persoane deţin proprietăţiimobiliare în toată ţara, nu doar în suburbiile oraşului. Acesteproprietăţi vor fi de ase menea anchetate.

Informaţiile utilizate pentru aceste anchete provin de la Fiscşi de la Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională.

Proprietăţile de lux din mai multe zone rezidenţiale au fostfilmate pentru a ajuta la analiza raportului dintre venituri şivaloarea proprietăţilor. Acestea au fost evaluate de experţiifiscului înainte de a fi filmate.

Proprietarii care nu pot demonstra existenţa unor surse de venitadecvate valorii proprietăţilor vor fi audiaţi. De asemenea,veniturile nedeclarate vor fi taxate, cu penalizări, iar încălcarealegilor va fi notificată procuraturii, a anunţat fiscul bulgar.

La începutul lunii oficialii statului anunţau că majoritateaclădirilor filmate erau construite fără permisiunea statului, iarproprietarii nu îşi plăteau dările către stat, deşi locuiau înaceste case de mai mulţi ani.

O soluţie asemănătoare a fost găsită şi în Grecia, unde,autorităţile s-au folosit de aplicaţia Google Earth pentru aidentifica proprietăţile cu piscine. Pentru că impozitele pe acesteproprietăţi sunt mai mari, erau declarate oficial doar 324 depiscine în suburbiile Atenei. Autorităţile au numărat înfotografiile făcute din elicopter aproape 17.000.

În război cu evazioniştii

  • Cea mai mare proprietate filmată până acum de autorităţilebulgare are o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi - jumătate dinsuprafaţa celui mai mare stadion din Bulgaria. Casa are trei etaje,mai multe penthouse-uri şi 10 dormitoare.
  • În total, au fost fotografiate 200 de proprietăţi, însă doar încazul a 30 există surse clare de venit ale proprietarilor.
  • Datele preliminare oferite de Fiscul bulgar arată că 70% dintrecele mai scumpe proprietăţi din Bulgaria sunt deţinute de companii,nu de persoane fizice.
  • Două sate din apropierea oraşului Plovdiv sunt cunoscute ca"Beverly Hills de Bulgaria", datorită caselor impunătoare cupiscină şi terenurilor de tenis şi golf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO