Business Internaţional

Guvernul chinez ascunde de lumea largă tot mai multe informaţii şi date statistice

Guvernul chinez ascunde de lumea largă tot mai multe...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.08.2023, 00:05 2438

Nimeni din lumea civilizată nu crede ca fiind reale cifrele oferite de guvernul Chinei despre numărul de decese cauzate de COVID-19. În pan­demie, Beijingul chiar a modifi­cat metodologia de calculare şi ra­por­tare a numărului de decese. Mo­dul brutal în care economia şi societatea chineză au ieşit din lockdownurile prelungite sugerează că neîncrederea este întemeiată. Dar China a ales să ţină ascunse şi alte informaţii.

Decizia bruscă a guvernului chinez de a sista publicarea de date privind rata a şomajului în rândul ti­nerilor, un indicator care arăta creş­teri tulburătoare, a fost cel mai recent semn că puterea asiatică restricţio­nează din ce în ce mai mult informa­ţiile sensibile - mai ales atunci când nu sunt măgulitoare pentru econo­mia naţiunii, scrie Bloomberg.

Rata şomajului în rândul per­soanelor cu vârste între 16 şi 24 de ani a intrat în această categorie înţe­pătoare după ce a atins un record de 21,3% în iunie. Că o cincime din ti­neri nu muncesc este o statistică îngri­jorătoare pentru un Partid Comunist obsedat de menţinerea stabilităţii sociale.

Pe măsură ce economia Chinei se luptă cu o serie de ameninţări la a­dresa obiectivului său de expansiune economică, o gamă mai largă de date este considerată nepotrivită pentru consumul public. Bătălia ideologică a preşedintelui Xi Jinping cu SUA a motivat, de asemenea, Beijingul să oprească de la publicare informaţii despre care crede că ar putea avan­taja administraţia Biden.

În timp ce multe din informaţiile care dispar din China o fac în linişte, decizia de a nu mai arăta lumii rata şomajului a fost anunţată la un brie­fing de presă. Şi publicarea altor seturile de date a fost restricţionată recent. Cele privind vânzările de terenuri sunt un exemplu.

Cifrele care arată suprafeţele de teren cumpărate de dezvoltatorii imo­biliari şi preţul pe care aceştia l-au plătit lipseşte din buletinul statistic lunar. Seria datează din 1998. Manevra a fost făcută după ce din ul­ti­mele informaţii rezultă că suprafaţa de teren vândută pentru dezvoltare a scăzut cu peste 50% anul trecut. A­cest declin a indicat o criză a locu­in­ţe­lor mai gravă decât a spus guvernul.

Veniturile administraţiei locale din vânzările de terenuri au scăzut anul trecut cu doar 23%, potrivit ci­frelor oficiale. Guvernul ţine, de ase­menea, secrete şi rezervele valutare, o mândrie pentru multe bănci cen­trale şi pentru investitori un indicator al forţei de reacţie pentru, spre e­xem­plu, susţinerea monedei naţionale.

În statistica oficială chineză, rezerva valutară este neschimbată din 2017. Lumea nu ştie nici am­ploarea tranzacţiilor cu obligaţiuni chineze.

Până şi tranzacţiile cu obligaţiuni din sectorul privat au în înveliş opac. Apoi, de la 1 aprilie, accesul din străinătate la părţi din populara bază de date academice China National Knowledge Infrastructure a fost oprit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO