Business Internaţional

Guvernul ceh scoate la vanzare pachetul de control al Cesky Telekom

17.11.2004, 00:00 21



Guvernul ceh pare pregatit sa faca o mutare de 15 miliarde de coroane cehesti (618 milioane de dolari) prin care sa cedeze controlul Cesky Telecom, ultima mare companie de telecomunicatii din Europa Centrala aflata in proprietatea statului, informeaza Financial Times.



Cabinetul intentioneaza sa vanda si restul participatiei statului in cadrul companiei si pare sa prefere o vanzare directa pe piata decat sa caute un investitor strategic.



Luna trecuta, o comisie guvernamentala a recomandat o a doua plasare a pachetului ramas de 51%, ignorand sfatul consilierilor CSFB. Cabinetul urma sa aprobe demararea acestui proces in cursul zilei de ieri. Prim ministrul ceh Stanislav Gross, ministrul de finante Bohuslav Sobotka si vice-prim ministrul responsabil pe probleme economice Martin Jahn au sustinut optiunea scoaterii pe piata a actiunilor, in timp ce ministrul IT Vladimir Mlynar a pledat pentru organizarea unei oferte publice.



Cele trei tentative anterioare de a vinde compania prin oferta publica au esuat drept consecinta a colapsului in evaluarea companiei, de unde si preferinta curenta a guvernului pentru tranzactionarea actiunilor pe piata de capital. In aceasta perioada a anului, cumparatorii potentiali au mai multi bani la dispozitie, iar cotatiile companiei de telecomunicatii au crescut. Totusi, guvernul nu este sigur ca vor exista destui competitori pentru a asigura succesul vanzarii.



Compania daneza TDC, care s-a aflat aproape de a prelua pachetul detinut de statul ceh acum doi ani, pentru 2,3 miliarde de dolari, intr-un consortiu cu Deutsche Bank, si ea un potential ofertant, de aceasta data impreuna cu fondul de investitii Goldman Sachs.



De asemenea, si-au mai manifestat interesul pentru Cesky Telekom operatorii britanici Vodafone si Orange. Insa, ambele par a fi interesate sa pastreze doar Eurotel, divizia de telefonie mobila a Cesky Telekom.



Majoritatea celorlalti potentiali ofertanti sunt grupuri de investitii financiare. Guvernul se teme ca acestia vor utiliza instrumente de achizitie cu randament ridicat pentru a prelua Cesky, pentru ca mai tarziu sa scindeze compania si sa o revanda intr-un mod care sa priveze statul ceh de venituri importante la buget.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO