Business Internaţional

Grup de lobby: Companiile germane îşi ascund sub profiturile record zgârcenia faţă de investitori

Grup de lobby: Companiile germane îşi ascund sub...

Autor: Catalina Apostoiu

19.04.2018, 00:04 572

Companiile germane listate se folosesc de profituri record şi dividende mai mari pentru a-şi ascunde indisponibilitatea de a-i răsplăti în mod adecvat pe investitori, avertizează un grup de lobby, potrivit Handelsblatt.

Companiile listate la bursă ale Germaniei vor plăti dividende record de 50 miliarde de euro în acest an şi, deşi suma este una însemnată, criticii spun că acestea sunt şi devin din ce în ce mai zgârcite. Astfel de sume le-au luat ochii investitorilor, însă Marc Tungler, managing director al grupului de lobby al acţionarilor DSW, nu se lasă păcălit.

„Suntem în continuare nemulţumiţi de cota din câştiguri acordată acţio­narilor”, a declarat acesta. „Credem că 50% ca primă de risc pen­tru acţionari ar fi un procent justificat. Însă în loc să ne apropiem de acest nivel, din păcate vedem cum nenumărate companii se folosesc de câştigurile ridicate pentru a-şi reduce şi mai mult nivelul dividen­delor ca proporţie din profitul net.”

La dobânzile extrem de scăzute din pre­zent, yieldul mediu de 2,5% al divi­dendelor companiilor germane repre­zintă de două ori şi jumătate yieldul unei obligaţiuni corporate pe cinci ani, în timp ce obligaţiunile guverna­men­tale cu maturităţi mult mai mari oferă doar o mică parte din acest procent.

Asta explică în parte de ce companiile pline de cash graţie cererii de produse „Made in Germany” plătesc cu succes mai puţin din profituri în termeni relativi.

Din 2015, companiile listate în principalii patru indici, DAX, MDAX, SDAX, TECDAX, şi-au redus nivelul mediu al dividendelor ca proportţie din profitul net la 42% de la 45%.

Aproape jumătate in firmele din DAX plătesc mai puţin de o treime din câştiguri. Creşterea medie din acest an a dividendelor în rândul companiilor germane listate este de 11%, potrivit unui studiu realizat de FOM University of Applied Sciences şi grupul DSW.

Giganţii DAX Daimler, Allianz şi Siemens vor plăti o sumă totală de 10 miliarde de euro. Între timp, 45% din companiile care nu sunt incluse în cei mai importanţi patru indici nu vor plăti niciun dividend. Iar aproximativ un sfert nu vor plăti niciun dividend chiar dacă au profit.

Tungler de la DSW spune că este o problemă reală faptul că firmele nu fac profit sau refuză să acorde dividend în condiţiile actuale economice de vis. ìTrebuie să ne întrebăm dacă nu acum, atunci când?î, spune acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO