Business Internaţional

​"Grexit" pas cu pas: Un fost bancher central descrie cum s-ar putea produce practic ieşirea Greciei din zona euro

​"Grexit" pas cu pas: Un fost bancher central descrie cum s-ar putea produce practic ieşirea Greciei din zona euro

Autor: Andrei Chirileasa

17.06.2012, 18:11 3799

"Se va decide într-un weekend. Cel mai probabil, luni şi marţi vor fi declarate zile nebancare, poate chiar o întreagă săptămână. În acest timp, bancomatele şi casele de schimb nu vor funcţiona. Toate bancnotele euro din ATM-uri vor fi ştampilate cu menţiunea Noua Drahmă. Birourile de ştampilat vor fi deschise în întreaga ţară, iar euro ştampilaţi vor fi singura monedă legală. În cel mai bun caz, noi bancnote (cu noua monedă) vor fi fost comandate de banca centrală a Greciei pentru a fi tipărite în străinătate şi vor fi introduse în circulaţie", explică Bengt Dennis, fost guvernator al băncii centrale a Suediei, în prezent consultant al East Capital, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Suedia.

El a răspuns într-un interviu publicat de East Capital la cele mai importante întrebări practice privind modul în care se va realiza o eventală ieşire a Greciei din zona euro.

Astăzi, când alegerile parlamentare din Grecia sunt cel mai urmărit eveniment la nivel mondial, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla dacă partidul Syryza (stânga radicală) va prelua puterea şi va renunţa la măsurile de austeritate forţând astfel ieşirea Greciei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO