​"Grexit" pas cu pas: Un fost bancher central descrie cum s-ar putea produce practic ieşirea Greciei din zona euro

Autor: Andrei Chirileasa 17.06.2012

"Se va decide într-un weekend. Cel mai probabil, luni şi marţi vor fi declarate zile nebancare, poate chiar o întreagă săptămână. În acest timp, bancomatele şi casele de schimb nu vor funcţiona. Toate bancnotele euro din ATM-uri vor fi ştampilate cu menţiunea Noua Drahmă. Birourile de ştampilat vor fi deschise în întreaga ţară, iar euro ştampilaţi vor fi singura monedă legală. În cel mai bun caz, noi bancnote (cu noua monedă) vor fi fost comandate de banca centrală a Greciei pentru a fi tipărite în străinătate şi vor fi introduse în circulaţie", explică Bengt Dennis, fost guvernator al băncii centrale a Suediei, în prezent consultant al East Capital, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din Suedia.

El a răspuns într-un interviu publicat de East Capital la cele mai importante întrebări practice privind modul în care se va realiza o eventală ieşire a Greciei din zona euro.

Astăzi, când alegerile parlamentare din Grecia sunt cel mai urmărit eveniment la nivel mondial, toată lumea se întreabă ce se va întâmpla dacă partidul Syryza (stânga radicală) va prelua puterea şi va renunţa la măsurile de austeritate forţând astfel ieşirea Greciei din zona euro.

Cine decide ieşirea Greciei din zona euro?

"Nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea de a da afară Grecia. Dar dacă nu va exista un angajament din partea Greciei pentru a respecta programul de austeritate asumat, ţara nu va mai primi bani de la UE şi de la FMI. Prin urmare, nu va exista altă soluţie decât ieşirea din zona euro şi introducerea unei noi monede", a precizat Bengt Dennis.

Cum se va numi noua monedă?

"Numele noii monede va fi cel mai probabil Noua Drahmă (ND). Cel mai probabil, din motive practice, ea va fi introdusă la o rată de schimb de 1 ND pentru 1 euro, dar se va deprecia imediat cu 40-80%, în funcţie de cât de mare va fi volatilitatea în prima fază."

Ce se va întmpla cu bancnotele euro aflate în circulaţie în Grecia?

"Acestea nu vor fi bancnote legale. Scoaterea lor din ţară va fi o infracţiune. În weekend vor fi foat introduse controale în bănci şi în vămi pentru a se evita scoaterea capitalurilor din ţară. Aceste controale ar putea rămâne în vigoare mai multă vreme", explică Dennis.

Vor exista portiţe de scăpare?

"Desigur că mulţi vor fi tentaţi să păcălească sistemul, dar există limitări privind câţi bani vor putea fi scoşi fizic din ţară, în valize. Cel mai probabil va fi o problemă minoră. Un mod de protecţie ar fi să scoţi banii din bănci cu ceva timp înainte să se întâmple, să transferi banii în conturi sigure din bănci internaţionale sau să schimbi banii în dolari sau alte monede."

Trecerea la o nouă monedă este legală?

"Fără îndoială că da. Orice Guvern, cu suportul Parlamentului, este liber să introducă o nouă monedă şi să convertească toate activele şi datoriile într-o nouă monedă. Excepţia o reprezintă datoriile emise sub legislaţie internaţională."

S-a mai întâmplat vreodată până acum o rupere parţială a unei uniuni monetare?

"Da, sunt numeroase exemple de uniuni monetare care s-au rupt total sau parţial. Totuşi, majoritatea s-au întâmplat în faze incipiente şi nu dau prea multe indicii privind modul în care trebuie tratată situaţia grecească."

Va rămâne Grecia în UE?

"Da, este o opinie generală că Grecia va continua să fie membră a Uniunii Europene. Astfel, va fi parte a pieţei unice şi va continua să aibă acces la unele fonduri. Totuşi, finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE) va fi tăiată."

Va continua să funcţioneze sistemul bancar din Grecia?

"Toate băncile greceşti vor intra în faliment şi va fi necesară recapitalizarea lor."

Cât de devreme îşi va reveni economia Greciei?

"Unele sectoare, cum ar fi turismul, vor primi un impuls imediat, datorită îmbunătăţirii bruşte a competitivităţii ca urmare a deprecierii monedei, alte sectoare vor avea nevoie de mai mult timp. Cum exporturile sunt mici, înlocuirea importurilor (cu produse autohtone - n.red.) va fi foarte importantă pentru a echilibra balanţa comercială. Ar putea dura câţiva ani până ce Grecia va reveni pe creştere. Cea mai dificilă sarcină va fi limitarea presiunilor inflaţioniste cauzate de creşterea preţurilor mărfurilor importate. Dacă Guvernul eşuează în această privinţă, orice avantaj competitiv va fi pierdut rapid."

Există scenarii alternative?

"Da, o continuare a scenariului actual de băltire în următorul an este posibilă, în funcţie de rezultatul politic din Grecia şi de disponibilitatea restului ţărilor din zona euro şi a FMI de a continua să finanţeze Grecia. Grecia ar putea chiar să încerce să rămână în zona euro şi să introducă o monedă paralelă pentru tranzacţiile interne. Pentru ca asta să funcţioneze ar fi nevoie de asistentă externă pentru a se încadra în anumite obligaţii internaţionale. Totuşi, o astfel de monedă va fi cel mult tranziţională. FMI nu va mai veni cu alţi bani pentru Grecia, având în vedere că expunerea sa pe Grecia este deja uriaşă", a conchis Bengt Dennis.