Business Internaţional

S&P: Dacă Grecia iese din zona euro majoritatea companiilor elene vor intra în încetare de plăţi

S&P: Dacă Grecia iese din zona euro majoritatea companiilor elene vor intra în încetare de plăţi

Autor: Marius Oncu

17.06.2012, 17:09 640

Votul ar putea aduce la conducerea ţării un guvern care se opune respectării angajamentelor asumate pentru ajutorul financiar primit de statul elen. În cazul în care Grecia nu-şi respectă promisiunile de austeritate, iar celelalte ţări din zona euro vor bloca ajutorul financiar, statul elen va ajunge în incapapcitatea de a mai face plăţi, inclusiv pensii şi salarii, şi va fi nevoit să părăsească zona euro.

S&P a avertizat recent că estimează la 33% probabilitatea ca Grecia să iasă din zona euro.

"Dacă Grecia ar părăsi zona euro şi ar reveni la drahmă, considerăm că cele mai multe companii elene care îşi desfăşoară majoritatea operaţiunilor pe piaţ locală vor intra în încetare de plăţi", a afirmat analistul S&P Paul Watters.

Unele companii cu expunere limitată faţă de economia ţării şi care îşi pot menţine o lichiditate adecvată, ca urmare a sprijinului grupurilor prăinte din străinătate, ar trebui să-şi menţină ratinguri peste cele ale Greciei.

"Redenominarea datoriei sub incidenţa legii elene ar declanşa o intrare autoamtă în încetare de plăţi, potrivit criteriilor noastre. La fel şi incapacitatea de a achita datoriile în euro din câştigurile în monedă locală", notează S&P.

S&P a redus, în ultima perioadă, din cauza riscului ieşirii ţării din zona euro, ratingul unor companii precum OTE, Coca-Cola Hellenic sau PPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO